Vizita lui Traian Băsescu la Chişinău, în atenţia presei din Republica Moldova
Presa de la Chişinău comentează joi pe larg vizita din ajun a preşedintelui Traian Băsescu în Republica Moldova, menţionând relevanţa acesteia pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova, dar şi faptul că acesta a fost întâmpinat diferit de societatea şi mediul politic de peste Prut.
'Traian Băsescu, 'scăldat' în dragostea moldovenilor', titrează 'Timpul'. Sute de moldoveni s-au adunat în centrul Chişinăului pentru a-l saluta şi îmbrăţişa pe preşedintele României. Mai mult, Traian Băsescu a fost întâmpinat de oameni care scandau 'Unire'. Cu toate că a fost tras de bodyguarzi spre maşină, preşedintele i-a ignorat pe aceştia şi a rămas mai mult timp alături de oameni, pe care i-a îmbrăţişat, le-a strâns mâna şi s-a fotografiat alături de ei.
'Şi noi vă iubim, dar vrem mai mult', scrie jurnalista Alina Ţurcanu în 'Adevărul', despre vizita lui Traian Băsescu. 'A fost o zi plină de declaraţii de susţinere, emoţii, promisiuni. Ne-a însufleţit, ne-a încurajat, ne-a îndemnat să deschidem larg ochii şi să vedem clar unde ne e locul: alături de România, în Uniunea Europeană. Ne-a făcut o declaraţie de dragoste fără ocolişuri: ne-a spus simplu: ne iubeşte'. Dar autoarea scrie că ar fi vrut să audă şi promisiunea 'că nu vom mai fi supuşi umilinţelor birocratice la ghişeele consulatelor româneşti', adaugă publicaţia citată.
'Adevărul' îl citează pe preşedintele român care a declarat că Republica Moldova nu are o alternativă la integrarea europeană, iar România rămâne avocatul integrării acesteia în UE. Directorul Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, susţine că vizita lui Traian Băsescu are două mize: criza politică de la Chişinău, care pare că s-a calmat, şi parafarea Acordului de asociere cu UE, în toamnă. Politologul observă că Traian Băsescu i-a dat o replică foarte bună lui Vladimir Voronin, care 'şi-a schimbat opinia ca o vuvuzelă după cum bate vântul şi promovează acum proiectul euroasiatic - o idee în capul lui Putin'.
Sorin Ştefârţă de la 'Ziarul Naţional' îşi exprimă speranţa că Traian Băsescu cunoaşte unele dedesubturi promiţătoare atunci când spune că Republica Moldova se pregăteşte pentru cel mai mare succes al procesului declanşat cu mulţi ani în urmă - apropierea de UE şi, implicit, parafarea Acordului de asociere. El este sincer atunci când spune că nu vor exista provocări din partea Rusiei înainte de Summitul de la Vilnius, deoarece Moscova se respectă prea mult pentru a face aşa ceva.
'Ziarul de Gardă' observă că după ce, săptămâna trecută, s-au repezit să-l 'muşte' pe Saakaşvili, comuniştii (care în 2005 îi pupau mâinile până la coate georgianului) au trecut la Băsescu, cu aceeaşi intenţie: 'muşcat' şi gata. Dar, scrie publicaţia, aşteptările comuniştilor că ar putea produce la Chişinău o stare de spirit anti-Saakaşvili sau anti-Băsescu nu s-au împlinit.
'Publika TV' citează mai mulţi analişti, care consideră vizita preşedintelui roman ca pe una extreme de importantă. 'Vizita demnitarului român este foarte importantă. Are în primul rând o importanţă simbolică. S-au discutat despre mai multe proiecte reale, între care şi gazoductul Iaşi-Ungheni, care este unul vital pentru Moldova. Pe noi ne interesează cum ne poate ajuta domnul Băsescu, chiar dacă are împuterniciri puţine în România, însă are relaţii în UE şi are un cuvânt greu de spus privind integrarea europeană a Moldovei', a declarat analistul Arcadie Barbăroşie.
'Vizita lui Băsescu, pe de o parte, este un element de normalitate. Pe de altă parte, trebuie să fim conştienţi că în contextul integrării europeane, infrastructura va putea fi conectată doar prin România. El a venit în calitate de preşedinte al României, ţară membră a UE şi care face parte din clubul prietenilor noştri', potrivit politologului Oazu Nantoi.
'Pro TV Chişinău' a difuzat miercuri seara un interviu cu preşedintele român, care a dat asigurări că în anul 2014 gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional şi Republica Moldova va putea importa gaz din România. În privinţa fondurilor promise Republicii Moldova de către România, Traian Băsescu a sugerat că autorităţile de la Chişinău nu au propus proiecte pentru a fi finanţate. 'Ce proiecte a trimis guvernul Republicii Moldova la Bucureşti? Nu putem să punem bani într-o dubă şi să-i trimitem la Chişinău', a declarat el.
Traian Băsescu s-a referit şi la criticile liderului comunist Vladimir Voronin în legătură cu vizita sa la Chişinău. 'Nu înţeleg cum Voronin, care s-a născut în România Mare, poate vorbi aşa. Nu mă aşteptam la asemenea abordări de la un fost şef de stat, care îl înjosesc tot pe el. Ţine şi de educaţie, dar contează a cui trompetă eşti', a declarat şeful statului român.
Referindu-se la propunerea primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, de a i se acorda şefului statului român cetăţenia Republicii Moldova după ce-şi va încheia mandatul prezidenţial, Traian Băsescu a declarat că ar putea da curs acestei invitaţii. 'Poate după ce îmi voi termina mandatul, voi cere cetăţenia Republicii Moldova, în semn de respect pentru Republica Moldova şi ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din această ţară', a spus Băsescu.