Visul american al lui Obama, mai modest în 2012

La patru ani după ce s-a instalat la Casa Albă şi cu câteva luni înainte de scrutinul la care speră să fie reales, preşedintele american Barack Obama se confruntă cu o realitate economică şi politică diferită, la care a trebuit să-şi adapteze şi mesajul către electorat.
Preşedintele american, Barack Obama. (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
21.02.2012

La patru ani după ce s-a instalat la Casa Albă şi cu câteva luni înainte de scrutinul la care speră să fie reales, preşedintele american Barack Obama se confruntă cu o realitate economică şi politică diferită, la care a trebuit să-şi adapteze şi mesajul către electorat. Mai pragmatic, de această dată Obama nu propovăduieşte viziunea amplă a reconcilierii naţionale şi refondării Washingtonului, ci se concentrează pe ceea ce reprezintă pietrele de temelie ale securităţii economice a clasei de mijloc - un loc de muncă, o casă, rezerve pentru studiile copiilor, îngrijire medicală, bani pentru pensie, comentează marţi Associated Press.

Ceea ce prezintă acum Obama drept 'Visul american' sunt în fond aspiraţii de bază modeste, adaptate unei campanii electorale în care miza pare a fi identificarea celei mai bune soluţii de salvgardare a intereselor americanilor din clasa de mijloc.

Întrebarea care se pune este dacă actualul şef al statului se va dovedi convingător, cu atât mai mult cu cât republicanii din cursa pentru învestitură, în frunte cu Mitt Romney, vor să acrediteze ideea că preşedintele a făcut ca Visul american să devină mai greu de atins. Şi asta, în timp ce Obama însuşi se luptă să contracareze tabloul sumbru al realităţilor cu care se confruntă zilnic mulţi dintre alegătorii americani, deşi economia pare a da semne de viaţă: lipsa de locuri de muncă, ipoteci prea mari, fonduri de pensii şi depozite pentru studii pe cale de epuizare.

Preşedintele a pus pariu că, dacă le arată alegătorilor că le înţelege năzuinţele de stabilitate şi securitate, îl vor recompensa cu voturile lor în detrimentul republicanilor - despre care afirmă că sunt preocupaţi doar de soarta americanilor bogaţi -, cu toate că nu a reuşit, deocamdată cel puţin, să revitalizeze pe de-a-ntregul economia.

'Ideea să poţi să-ţi faci o familie şi să deţii o casă, să nu dai faliment dacă de îmbolnăveşti pentru că ai o asigurare de sănătate care să te ajute în momente grele, să-ţi poţi trimite copiii la facultate, să poţi pune ceva bani deoparte pentru pensie' - a explicat Barack Obama într-un discurs rostit recent în Iowa.

'Asta vor majoritatea oamenilor. Oamenii nu au ambiţii nerealiste. Au credinţa că, dacă muncesc din greu, pot realiza această fărâmă dintr-un Vis american', a adăugat preşedintele.

Astfel de obiective sună aproape deprimant în comparaţie cu o parte din retorica pe care o folosea Obama în campania pentru Casa Albă din 2008, dar mesajul transmis este potrivit pentru vremurile actuale, în contextul în care SUA îşi revin cu greu din recesiune, decalajul dintre venituri creşte şi şomajul nu vrea să scadă sub 8%.

Potrivit lui John Geer, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Vanderbilt, preşedintele Obama 'nu poate miza pe ideea de schimbare pentru că este încă în funcţie şi nici nu poate picta un scenariu prea roz, pentru că lucrurile nu prea stau aşa'. Aşadar, trebuie să vină cu o temă care 'are ecou în rândul alegătorilor, mai ales al celor din clasa medie, care să le aline temerile şi să le dea motive să creadă că viitorul va fi mai bun'.

Implicit, un astfel de mesaj creează un contrast cu portretul pe care încearcă democraţii să-l creioneze lui Romney, republicanul multimilionar care a deţinut o firmă de investiţii, ca fiind preocupat doar de nevoile celor bogaţi. Mitt Romney nu întârzie să contraatace, dar are grijă să păstreze un echilibru între a adopta un ton prea optimist privind viitorul Americii şi a-l acuza pe Obama că distruge Visul american.

'Am întâlnit antreprenori hispanici care au crezut că şi-au îndeplinit Visul american şi acum văd că dispare' - a declarat Romney după recenta sa victorie în alegerile primare republicane din Florida. 'Vrem să redăm Americii principiile fondatoare care au făcut ca această ţară să fie măreaţă', a promis el atunci.

Nici ceilalţi candidaţi republicani - fostul senator de Pennsylvania Rick Santorum sau fostul preşedinte al Camerei reprezentanţilor Newt Gingrich - nu s-au lăsat mai prejos, acuzându-l pe Obama că duce de râpă America oportunităţilor.

În opinia lui Michael Ford, director al Centrului de studii privind visul american la Universitatea Xavier din Ohio, toată această atenţie pe care o acordă candidaţii Visului american este în sine un semn al vremurilor. Această expresie devenită emblematică în timpul Marii depresiuni din anii 30 a tins mereu să devină un laitmotiv în perioadele cu probleme economice, notează Ford.

Acesta atribuie invocarea atât de frecventă a Visului american în această cursă electorală vremurilor grele prin care trec americanii. Potrivit analistului, Obama 'vorbeşte despre lucruri de bază şi cam pe acolo se află acum acest vis'. 'A mai coborât ştacheta în termeni de aspiraţii, dar aspiraţiile rămân şi nu se pierd'.

Există o serie de sondaje care indică faptul că, deşi alegătorii sunt nemulţumiţi de situaţia economică şi de prestaţia lui Obama în acest sens, actualul preşedinte i-ar putea convinge pe americani că e de partea lor. Un sondaj realizat de CBS şi New York Times a arătat că alegătorii consideră că Barack Obama este candidatul care înţelege cel mai bine nevoile şi problemele 'oamenilor obişnuiţi' şi că politicile sale sunt mai favorabile clasei mijlocii sau săracilor decât cele ale republicanilor, menţionează AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor