Virusul Wuhan loveşte nordul Italiei, 16 cazuri noi raportate într-o zi

Epidemie masivă în Wuhan
Epidemie masivă în Wuhan (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Focarul de coronavirus din nordul Italiei s-a agravat vineri, oficialii anunţând 14 cazuri confirmate în regiunea Lombardia şi două în regiunea vecină Veneto.

La doar câteva ore după ce au dezvăluit că şase persoane au fost infectate cu virus Wuhan - primele cazuri cunoscute de transmitere locală în Italia - oficialii din Lombardia au declarat că altele opt au rezultate pozitive, inclusiv cinci lucrători din sănătate.

Guvernul a declarat că în zona afectată, care acoperă câteva oraşe aflate în sud-estul capitalei financiare italiene Milano, a interzis toate evenimentele publice şi a decretat închiderea şcolilor, birourilor şi stadioanelor.

Se crede că niciunul dintre noii pacienţi nu a vizitat China, epicentrul virusului, dar primul pacient infectat, un bărbat de 38 de ani din oraşul Lodi, s-a îmbolnăvit după ce s-a întâlnit cu un prieten care fusese recent acolo.

Soţia însărcinată a pacientului iniţial şi unul dintre prietenii săi au fost infectaţi, împreună cu alte trei persoane internate la un spital peste noapte, suferind de simptome asemănătoare pneumoniei.

Două persoane, în vârstă de 77 şi 78 de ani, au rezultat pozitiv la analize preliminare în Veneto, dar medicii nu au confirmat încă infecţia cu coronavirus Wuhan.

Luca Zaio, guvernatorul regional al provinciei Veneto, a spus că nu este clar cum ar fi putut dobândi virusul cele două persoane din regiunea sa. „Cu siguranţă nu a existat niciun contact cu persoanele infectate în Lodi”, a spus el.

După primele cazuri confirmate la sfârşitul lunii ianuarie, Italia a suspendat toate zborurile directe către şi dinspre China, provocând mânia regimului de la Beijing.

"Problemele diplomatice şi economice sunt fundamentale, dar sănătatea este pe primul loc", a declarat ministrul Sănătăţii vineri, când a anunţat cele mai recente măsuri ale guvernului.

Toţi cei care au intrat în Italia după ce au vizitat zonele din China afectate de coronavirus vor trebui să rămână acasă sub supraveghere, a declarat ministrul Sănătăţii într-un comunicat.

Până vineri, Italia raportase doar trei cazuri de coronavirus.

Doi turişti chinezi din Wuhan au fost testaţi pozitiv la Roma la sfârşitul lunii ianuarie, în timp ce un italian care s-a întors acasă cu un zbor special care repatria circa 56 de resortisanţi din acelaşi oraş a fost internat la o săptămână mai târziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe