Virusul Wuhan a mai luat vieţile a doi moldoveni. Numărul total al deceselor a ajuns la 14

Deputaţi şi experţi de la Chişinău au ţinut să atenţioneze că din 752 de pacienţi infectaţi cu virusul Wuhan, 215 sunt lucrători medicali, iar spitalele din R. Moldova au devenit o sursă de infecţie pentru medici şi bolnavi.
. (pixabay.com)
Ştefan Sârbu
05.04.2020

Ministrul Sănătăţii de la Chişinău Viorica Dumbrăveanu a anunţat duminică, 5 aprilie, că în Republica Moldova au fost înregistrate încă 2 decese, astfel totalul persoanelor decedate din cauza virusului Wuhan pe ambele maluri ale Nistrului a ajuns în prezent la 14.

În cadrul unui briefing, s-a menţionat că este vorba de un bărbat în vârstă de 41 de ani, care avea şi alte maladii; a fost internat în stare gravă la 30 martie, la Institutul de medicină urgentă din Chişinău.

Al doilea deces este al unei femei de la Făleşti, în vârstă de 71 de ani, care a fost spitalizată la 28 martie suferind de insuficienţă cardiacă, dar care iniţial a negat că ar fi avut contact cu vreo persoană revenită de peste hotare. Ulterior însă s-a stabilit că ea a avut întâlnire cu nora sa, revenită din afara ţării.

Astfel, potrivit ministrului Sănătăţii, medicul cardiolog, care a consultat-o iniţial pe femeia decedată, a fost internat la Chişinău, într-o instituţie medicală specializată pe tratarea bolnavilor infectaţi cu virusul Wuhan. 9 persoane din totalul celor infectaţi sunt conectate la respiraţie asistată, majoritatea la Spitalul Clinic Republican.

Din totalul celor 752 de pacienţi depistaţi până acum cu virusul comunist, 80 sunt în stare gravă, 304 – în stare medie şi 250 – în stare satisfăcătoare, a adăugat Viorica Dumbrăveanu precizând că 98 de cazuri sunt de import, iar 654 cu transmitere locală.

Deşi autorităţile moldovene nu prezintă statistici despre starea sănătăţii personalului medical, deputaţi şi experţi de la Chişinău au ţinut să atenţioneze că în prezent sunt 215 lucrători medicali infectaţi, iar spitalele din Republica Moldova au devenit o sursă de infecţie pentru medici şi bolnavi.

Ex-ministrul Sănătăţii Ala Nemerenco s-a adresat oficialilor moldoveni cu cerinţa ca tot personalul medical de pe prima linie şi ambulanţă să fie cazat până nu e prea târziu în hotele, pensiuni, cămine. La numărul personalului care se află permanent sub riscul infectării, va veni un nou val de îmbolnăviri - membrii familiilor lor. „Aţi promis nu odată că veţi caza personalul. Şi câte cadre medicale avem astăzi cazate?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor