Virusul care provoacă COVID pierde 90% din infecţiozitate la 5 minute după ce ajunge în aer [studiu]

Machetă a virusului Wuhan la o expoziţie ştiinţifică din  acelaşi oraş, provincia Hubei, China, 18 iulie 2021
Machetă a virusului Wuhan la o expoziţie ştiinţifică din acelaşi oraş, provincia Hubei, China, 18 iulie 2021 (Getty Images)

Coronavirusul îşi pierde 90% din infecţiozitate în cinci minute după ce ajunge în aer, a sugerat un nou studiu, potrivit publicaţiei Telegraph.

Datele preliminare de la Universitatea din Bristol arată că, într-o situaţie reală, aerul usucă particulele virale.

Echipa a măsurat cât de stabile sunt picăturile de virus Wuhan - care provoacă Covid – ca timp, variind de la cinci secunde la 20 de minute.

„O scădere a infecţiozităţii la aproximativ 10% din valoarea iniţială a fost observabilă la SARS-CoV-2 în decurs de 20 de minute, scăzând cel mai mult în primele 5 minute după aerosolizare”, scriu oamenii de ştiinţă în lucrare.

Descoperirile indică faptul că virusul nu supravieţuieşte mult timp în afara mediului cald şi umed al sistemului respirator al gazdei, iar în aer îşi pierde rapid capacitatea de a infecta.

„Pierdere aproape instantanee a infecţiozităţii virusului în proporţie de 50 până la 60%”.

Studiul, care nu a fost încă publicat integral sau revizuit de către colegi, arată că aerul cu 50% umiditate, asemănător celui circulat în clădirile mari, aduce o „pierdere aproape instantanee a infecţiozităţii virusului de 50 până la 60%".

La umiditate mult mai mare, picăturile fine nu se usucă instantaneu şi rămân fluide mai mult timp, ceea ce înseamnă că virusul rămâne stabil şi infecţios timp de două minute.

Cu toate acestea, chiar şi în aceste condiţii favorabile, virusul îşi pierde 90% din infecţiozitate după zece minute.

Potrivit profesorului Paul Hunter, de la Universitatea din Anglia de Est, studiul sugerează că răspândirea prin aer „s-ar putea să nu fie atât de importantă pe cât au crezut unii”.