Violenţele de la Atena au provocat pagube ireparabile, spune primarul capitalei elene

Ciocnirile violente înregistrate duminică la Atena, cele mai grave cu care s-a confruntat Grecia în ultimele decenii, au provocat pagube ireparabile, după ce manifestanţii au dat foc la clădiri şi au jefuit zeci de magazine, a declarat primarul capitalei elene.
Manifestanţii din Atena au dat foc la clădiri şi au jefuit zeci de magazine. Pompierii folosesc furtunul cu apă pentru a neutraliza orice focar rămas în urma incedierii unui magazin, 13 fabr 2012, în centrul Atenei. (ANGELOS TZORTZINIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.02.2012

Ciocnirile violente înregistrate duminică la Atena, cele mai grave cu care s-a confruntat Grecia în ultimele decenii, au provocat pagube ireparabile, după ce manifestanţii au dat foc la clădiri şi au jefuit zeci de magazine, a declarat primarul capitalei elene.

"Avem pagube enorme", a spus Giorgios Kaminis, în faţa unei clădiri istorice care a găzduit un teatru de dinainte de cel de al Doilea Război Mondial. Clădirea a fost incendiată duminică noapte, de anarhiştii mascaţi care au distrus oraşul.

Echipe ale serviciilor de salubritate curăţau luni străzile, în special bulevardele Panepistimious şi Stadiou şi zona comercială Ermou, din apropiere de piaţa Syntagma. Acestea au suferit cele mai mari pagube, în urma incendierii magazinelor şi băncilor.

Alte centre comerciale au fost jefuite.

Luni dimineaţă se simţea încă în aer mirosul de gaze lacrimogene, făcând trecătorii să se înece.

"Afacerea mea cu pantofi, care era în familie din 1978, a fost arsă complet, pentru că manifestanţii au vizat o bancă situată alături", a declarat un bătrân lângă ruinele magazinului său de pe strada Athinas, din centrul istoric al oraşului. "Mi-au luat majoritatea mărfii", a adăugat el.

Violenţe au fost înregistrate şi în alte şase oraşe din ţară, cele mai intense la Volos, unde Primăria şi sediul Fiscului au fost avariate de incendii, a anunţat poliţia.

Ciocnirile de duminică au avut loc după ce peste 200.000 de de oameni au mărşăluit spre Parlament pentru a manifesta împotriva reducerilor de cheltuieli aprobate de legislativ.

Măsurile de austeritate prevăd reducerea salariului minim pe economie cu peste o cincime, concedierea a 20% dintre bugetari şi scăderea pensiilor.

68 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi şi cel puţin 70 de manifestanţi au fost internaţi în spitale. 67 de presupuşi manifestanţi violenţei au fost arestaţi, iar alţi 70 reţinuţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor