Violenţa în fotbal, din nou pe prima pagină a ziarelor germane

Un grup de 300 de suporteri din Dresda au luat cu asalt stadionul din Hanovra, totul încheindu-se cu 21 de arestaţi şi cu răniţi, 31 oct 2012. (Alexander Körner / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.11.2012

Violenţa în fotbal apare din nou pe prima pagină a presei germane, poliţia şi politicienii apelând la acţiune contra huliganismului, în vreme ce noile propuneri destinate întăririi securităţii suscită controverse. Imagini ale unor suporteri mascaţi bătându-se cu forţele de ordine au făcut înconjurul jurnalelor TV pe 20 octombrie, când grupuri de la Borussia Dortmund şi Schalke 04 s-au confruntat, la derby-ul Ruhr-ului, ajungându-se la 180 de arestări.

Chiar săptămâna aceasta, un grup de 300 de suporteri din Dresda au luat cu asalt stadionul din Hanovra, totul încheindu-se cu 21 de arestaţi şi cu răniţi, incidentele ducând la întârzierea unui meci de Cupă. Statistic, un stadion din Bundesliga este sigur mai sigur decât o vizită la sărbătoarea berii de la Munchen, dar aceste tulburări murdăresc reputaţia fotbalului german.

"Trebuie să tragem concluzii. Nu sunt suporterii noştri, oricum nu sunt suporterii pe care ni-i dorim pe stadioane", a afirmat preşedintele Hanovrei, Martin Kind.

"Autorii acestor fapte trebuie depistaţi, identificaţi, iar procedurile judiciare trebuie să fie deschise", a declarat şeful sindicatului poliţiei germane, Bernd Witthaut, pe canalul Sky Sport News. "Trebuie să avem un dispozitiv de 2 sau 3 procurori care să asiste, dacă este posibil, la meciuri, aceasta ar avea un efect preventiv", a considerat el.

De altfel, 250 de reprezentanţi din 49 de cluburi din primele 4 divizii s-a reunit la Berlin pentru a discuta probleme de securitate. Dacă participanţii sunt de acord cu condamnarea violenţelor şi să organizeze încă o reuniune, nu există consens asupra politicii de urmat. DFL a cerut cluburilor să găsească o înţelegere înainte de 12 decembrie.

De partea suporterilor, teama este de a vedea stadioanele germane, cunoscute pentru locurile lor ieftine şi pentru afluenţă, îndreptându-se spre modelul britanic, cu bilete greu de cumpărat din cauza preţurilor. Mai multe cluburi, precum Stuttgart, campioană 2007, Wolfsburg, campioană 2009 sau cluburile din divizia secundă St. Pauli sau Union Berlin şi-au manifestat opoziţia faţă de proiectul comisiei "Sicheres Stadionerlebnis" (în traducere mot-a-mot "experienţa stadionului în deplină securitate") al DFL. Şi peste 35.000 de suporteri au semnat o petiţie contra propunerii Ligii profesioniste, postată pe site-ul www.ich-fuehl-mich-sicher.de ("mă simt în securitate").

Potrivit statisticilor centrului de informare al poliţiei cu privire la incintele sportive (ZIS), circa 17,6 milioane de persoane au fost pe stadioanele primelor 2 divizii în 2010 şi 2011, iar din acest total 846 au fost răniţi, ceea ce înseamnă 1 la 21.000 de suporteri. Spre comparaţie, în timpul celor 2 săptămâni ale Sărbătorii berii 2011, organizatorii au inventariat 10.322 victime ale agresiunilor, dintr-un total de 7 milioane de vizitatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor