Violenţa împotriva unor lucrători imigranţi din Cipru, rezultat al colapsului economic (Independent)
alte articole
Lucrătorii imigranţi din Cipru sunt din ce în ce mai mult ţinta unor atacuri pe insula de vacanţă afectată de colapsul economic, scrie cotidianul britanic The Independent.
Nu departe de cluburile de pe plajă din Limassol se află clădirea deteriorată a unei ferme care adăposteşte 15 egipteni - o forţă de muncă agricolă. În luna februarie, un grup de tineri ciprioţi a aruncat un cocktail Molotov printr-o fereastră a clădirii, rănindu-l pe unul dintre egipteni, care a fost spitalizat.
Tinerii egipteni muncesc în Cipru la culesul fructelor pentru 21 de euro (18 lire) pe zi. Ei au permise de muncă şi fac munci pe care ciprioţii nu le vor. Dar în contextul în care insula se confruntă cu creşterea şomajului şi recesiune, există temeri că ciprioţii sunt în căutarea cuiva per care să dea vina, iar lucrătorii imigranţi de dovedesc o ţintă uşoară, potrivit ziarului britanic.
'Este similar cu ce s-a întâmplat în Grecia, există unele persoane fanatice care încep să atace străini', a declarat Malak George, un activist care lucrează pentru Biserica creştină coptă locală.
Ciprul are un partid de extremă-dreapta, ''Frontul Naţional Popular'', sau ''Ethniko Laiko Metopo'' (Elam). Acesta are legături cu partidul neo-fascist grec ''Zori de Aur'', care şi-a văzut sprijinul crescând vertiginos după criza economică. În alegerile parlamentare din Cipru din 2011, Elam a obţinut doar 1% din voturi, dar deja încearcă să exploateze furia resimţită de ciprioţi pentru planul de salvare dur convenit cu UE.
Fiona Mullen, analist la firma de consultanţă din Nicosia ''Sapienta Economics'', a văzut fluturaşi ai Elam împrăştiaţi în afara a două bănci din Nicosia, indicând faptul că membri ai partidului au prospectat sprijinul în rândul deponenţilor care stăteau la coadă să-şi retragă banii. Un protest în capitală în ziua în care băncile s-au redeschis a atras aproximativ 100 de susţinători ai Elam.
Mullen crede că Elam nu va găsi genul de sprijin de care se bucură ''Zori de Aur'' în Grecia. 'Nu spun că nu se poate întâmpla, dar dacă se va întâmpla, este un stadiu mult mai timpuriu decât a fost acolo', a afirmat ea.
Doros Polykarpou, directorul unei reţele de sprijin pentru imigranţi, ''Mişcarea pentru egalitate, sprijin şi anti-rasism'', este mai pesimist. El a enumerat o serie de atacuri recente împotriva unor imigranţi: un cocktail Molotov aruncat în casa unei familii de lângă Limassol, o femeie din Bulgaria atacată în casa ei, un alt atac incendiar împotriva unui birou al unui partid kurd. 'Ciprioţii sunt îngrijoraţi acum din cauza problemelor legate de troica şi bănci. Dacă în următoarele trei sau patru luni vor fi dezamăgiţi de guvern, o parte din alegătorii care au votat pentru acesta sunt susceptibili să sprijine grupări neo-naziste', a afirmat el.
Ciprul are unul dintre cele mai mare numere din UE de rezidenţi care nu sunt nativi ai insulei, în contextul în care 18% din populaţie s-a născut în afara ţării. Acest lucru se datorează parţial numărului de expatriaţi, dar şi afluxului de forţă de muncă străină ieftină în anii de boom economic. Acum, când locurile de muncă s-au redus, mulţi imigranţi nu numai că şi-au pierdut locul de muncă şi supravieţuiesc datorită unor beneficii minuscule, dar se confruntă şi cu acuzaţii în creştere că ei sunt de vină.
''Este foarte rasist, nu mă tem să spun asta. Dacă mă duc la orice oficiu, 90% din oamenii de la ghişeu reacţionează foarte prost', spune Malkanthi Papageorgiou, 50 de ani, care a plecat din Sri Lanka în 1997. 'Odată cu această criză financiară, ei cred că le luăm banii şi îi trimitem în Sri Lanka'', a adăugat ea. Dar şi opusul este adevărat: Papageorgiou se bazează pe banii pe care fratele ei îi trimite din Sri Lanka, în contextul în care ea depune eforturi să se întreţină pe ea, pe fiul ei şomer şi pe soţul ei cipriot, bolnav de Alzheimer.
Guvernul care a salutat odată lucrătorii străini face acum presiuni asupra lor să plece, spune Polykarpou.
Ali Jan Rahimi, 37 de ani, este un refugiat din Afganistan. Şi-a pierdut recent locul de muncă ca electrician şi s-a înregistrat la oficiul forţei de muncă. Dar un potenţial angajator i-a spus răspicat că se adresează doar ciprioţilor. Biroul forţei de muncă nu a manifestat deloc simpatie. A fost întrebat: 'De ce ai venit în Cipru? Când pleci? Nu sunt locuri de muncă aici', a relatat el.
Medhat Bekhet, egipteanul de 22 de ani care s-a numărat printre compatrioţii săi atacaţi cu un coktail Molotov, vrea de asemenea să se întoarcă la muncă. A stat 12 zile în spital fiind tratat pentru arsuri grave deşi după o lună piciorul său este încă umflat. Nu este supărat pe ciprioţii care l-au atacat, ci se gândeşte doar la părinţii săi şi la cele trei surori de acasă. 'Sunt foarte supărat pentru ceea ce s-a întâmplat, am pierdut bani destinaţi familiei mele', spune el.