Vin vremuri "de restrişte" pentru posesorii de salarii uriaşe

"E foarte greu de acceptat ca un şef câştigă de 30 de ori mai mult decât angajatul cu salariu mediu." este declaraţia lui Victor Ponta, care prefaţează intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţa privind plafonarea salariilor managerilor de stat."
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
30.05.2013

Noua ordonanţă îşi propune să reducă discrepanţele uriaşe dintre lefurile salariatului român de rând şi cele ale şefilor marilor regii şi instituţiilor de stat şi să introducă în sistemul de salarizare românesc reguli noi, de solidaritate şi echilibru social.

Legiuitorii şi-au propus echitate, şi nu nivelări artificiale de tip populist. "Cred că o societate modernă, europeană, funcţionează şi pe anumite reguli de solidaritate. Nu înseamnă că trebuie ca pe vremea comuniştilor să avem toţi salariile la fel, să nu muncim sau să muncim la fel, dar înseamnă că există nişte discrepanţe pe care statul în Occident şi în toate ţările UE le echilibrează prin impozit progresiv, iar în cazul României, şi dacă nu mă înşel Bulgaria, care avem cota unică, trebuie să găsim alte metode de acest fel de a păstra un anumit tip de echilibru, pentru ca între cel care câştigă un salariu mediu pe ramură şi şeful său care câştigă de şase ori salariul mediu, e un echilibru. Între unul care câştigă un salariu mediu şi şeful care câştigă de 30 de ori pe atât, deja lucrurile sunt foarte greu de explicat şi de acceptat", a declarat primul ministru miercuri seara într-o intervenţie la RTV.

În viziunea primului ministru, trebuie să existe o corelaţie logică între performanţă, răspundere şi salarii. Nu este normal, afirmă Ponta "să dăm salarii de 1.000 de euro şi să cerem performanţe extraordinare", dar pe de altă parte a punctat că miniştrii din Guvern au salarii de 1.000 de euro şi lor li se cere totul în fiecare zi. "Am aprobat punerea pe site a veniturilor de la Guvern şi eu cred că am cel mai mic salariu dintre toţi cei care lucrează la Guvern.

Referitor la documentul cu salariile din companiile de stat dat publicităţii de Guvern care a stârnit numeroase comentarii şi interpretări, Victor Ponta afirma că presa a interpretat greşit informaţiile din document. Acesta nu includea salariile managerilor din companiile de stat, declară prim ministrul, ci proiectele de bugete pentru anul 2013.

„Mininstrul bugetului, dl. Voinea, ne-a propus bugetele pe 2013. Am cerut o situaţie pentru că fusesem informat că la Nuclearelectrica se propusese un salariu de 14.000 de euro şi mi s-a părut absolut incorect“, a explicat Victor Ponta, la RTV.

Premierul a respins ideea vehiculată în presă conform căreia ordonanţa care stabileşte plafonul de salarizare în companiile de stat la de şase ori salariul mediu brut lunar din ramura respectivă ar putea duce la creşteri exagerate ale salariilor anumitor manageri. "Asta e o prostie. Am văzut o interpretare absolut stupidă. După cum va uitaţi, este maximum şase salarii. (...) Cei care au 2.500 sau 3.000 nu vor avea creşteri de salarii. (...) Important este că am o prevedere legală, că practic niciun contract de acum încolo nu se poate face cu încălcarea acestor prevederi legale şi că din ce în ce mai mult trebuie, mai cu controlul nostru, al Guvernului, mai cu presa care ne mai semnalează, să creăm o practică: aceea de a avea nişte venituri decente, pentru că de şase ori salariul mediu pe ramură plus bonusuri de performanţă în nici un caz nu e un venit ruşinos, e un venit decent pentru o ţară ca România, unde mulţi oameni totuşi trăiesc cu venituri mult, mult mai mici".

Între unul care câştigă un salariu mediu şi şeful care câştigă de 30 de ori pe atât, deja lucrurile sunt foarte greu de explicat şi de acceptat

Victor Ponta a comentat şi situaţia anumitor şefi ai unor instituţii, care au ajuns să încaseze sute de mii de euro ca salarii compensatorii. "S-a ajuns [la asta] printr-o hoţie legală. Şi-au aprobat singuri în contractul de muncă, pentru că e vorba de anii 2010-2011, când s-au numit în funcţii, şi-au aprobat singuri aceste prevederi contractuale şi acum, pentru că de fapt ne întoarcem la discuţia din ianuarie-februarie, dacă nu le dăm acele salarii compensatorii, pe care tot ei şi le-au stabilit, se duc în instanţă şi la primul termen câştigă, că spun: 'Domnule, e un contract. Trebuie să va onoraţi contractul'. Aici există o singură soluţie, şi anume impozitarea, cum am făcut la cesionarii de la drepturile de proprietate, la samsari, unde am pus un impozit de 85%. La fel putem să spunem: pentru salarii compensatorii - nu vorbesc de amărâţii de la Oltchim sau de la Mechel - vorbesc de salarii compensatorii peste suma de, punem un impozit suplimentar. Asta e singura soluţie".

Ordonanţa privind plafonarea salariilor va fi publicată astăzi în monitorul Oficial şi ar putea intră în vigoare chiar de săptămâna viitoare. Noile contracte de management vor trebuie să respecte prevederile noului act normativ. Cât despre contractele vechi, deja încheiate, premierul a declarat că acestea pot fi renegociate, dar nu există "un instrument coercitiv". "Ce s-a încheiat, s-a încheiat", a conchis Ponta.

Noua ordonanţă însă, vine cu standarde şi reguli noi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor