Viktor Orban se opune sancţionării patriarhului Kirill al Rusiei

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit joi, la Budapesta, cu Patriarhul Ignatius Aphrem al II-lea al Bisericii Ortodoxe Siriene. Patriarhul a fost unul dintre liderii creştini ortodocşi care au apelat la ajutorul lui Orban pentru a "opri planul Comisiei Europene de a impune sancţiuni împotriva Patriarhului Kirill al Rusiei".

Ulterior întâlnirii, Orban a promis că Ungaria nu va sprijini sancţionarea liderilor religioşi pe motiv că un astfel de pas ar avea un impact asupra libertăţii religioase a comunităţilor maghiare, "care este sacră şi inviolabilă".

Un număr din ce în ce mai mare de lideri ai Bisericii Ortodoxe îl sprijină pe premierul ungar Viktor Orban în eforturile sale de a bloca planul Comisiei Europene de a-l pune pe Patriarhul rus Kirill pe lista de sancţiuni a UE, a declarat vinerea trecută Bertalan Havaşi, şeful de presă al premierului, pentru agenţia de presă de stat MTI.

Printre aceste nume se numără pastorul Sviatoslav Bulah, consilier al primatului eparhiei maghiare a Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul ortodox sârb Porfirije, dar şi patriarhul ortodox sirian Ignatius Aphrem al II-lea, care a călătorit joi la Budapesta pentru a se întâlni cu premierul ungar.

Includerea unui lider creştin pe o listă de sancţiuni ar "crea un precedent care ar deruta milioane de creştini", a declarat Ignatius Afrem al II-lea. El a mulţumit, de asemenea, Ungariei pentru că a ajutat în mod constant comunităţile creştine aflate în dificultate.

Orban a promis că Ungaria nu va sprijini sancţionarea liderilor religioşi, deoarece un astfel de pas ar avea un impact asupra libertăţii religioase a comunităţilor maghiare, "care este sacră şi inviolabilă".

UE vrea sancţiuni împotriva lui Kirill

În cel de-al şaselea pachet de sancţiuni, Comisia Europeană a propus includerea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse pe lista neagră a Uniunii Europene. Diplomaţii UE care au văzut documentul au confirmat că şi patriarhul va fi sancţionat.

Patriarhul Kirill I al Moscovei este acuzat că susţine cursul de război al preşedintelui rus Vladimir Putin. Comisia Europeană nu numai că i-ar interzice intrarea în UE, dar i-ar îngheţa şi activele sale secrete, estimate la miliarde de dolari.

Papa Francisc a discutat cu Kirill

Recent, Papa Francisc a purtat, de asemenea, discuţii cu patriarhul şi a declarat într-un interviu după întâlnire:

"Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom", a declarat Papa pentru cotidianul italian Corriere della Sera, într-un interviu publicat marţi. "În primele 20 de minute mi-a citit, cu o carte în mână, toate justificările pentru război".

"Am ascultat şi i-am spus: Nu înţeleg nimic din toate astea", a mai spus Papa. "Frate, noi nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Isus". "Patriarhul nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin". (...) Prin urmare, trebuie să căutăm căi de pace şi să încetăm focul armelor", a mai spus Papa.

Între timp, Biserica Ortodoxă Rusă a spus că sunt "regretabile" comentariile Papei.