Video-politica lui Silvio Berlusconi şi simbolurile electorale (presa italiană)
Campania electorală în vederea desfăşurării viitoarelor alegeri parlamentare, programate pe 24 şi 25 februarie, în care fostul premier italian Silvio Berlusconi este principalul protagonist, cu numeroase interviuri acordate în fiecare zi, şi cele 220 de simboluri electorale prezentate la Ministerul de Interne de la Roma, se află luni în atenţia principalelor publicaţii din Italia.
'Video-politica lui Silvio Munchausen', titrează La Repubblica de la Roma, care, într-un articol semnat de politologul Ilvo Diamanti, scrie că fostul premier italian Silvio Berlusconi continuă să 'ocupe' toate spaţiile televizate ale campaniei electorale, pentru că vrea să câştige alegerile. Şi spune orice, spune mereu aceleaşi lucruri şi aceleaşi 'minciuni', ca Baronul Munchausen. Spune că 'Monti şi politica sa de austeritate au distrus ţara', spune că 'politica economică a lui Monti este impusă de Germania', spune că 'toţi magistraţii italieni sunt comunişti'. Cu rezultatul recuperării procentelor în sondaje, mai ales în nordul ţării, în regiunea Lombardia, unde alianţa cu partidul populist de dreapta Liga Nordului îl premiază. Este vorba despre 'un miracol şi despre o legendă, scrisă de Berlusconi în propriul său avantaj, deoarece televiziunea contribuie la orientarea jocului electoral'.
Este o strategie pe care 'Il Cavaliere', magnatul media în vârstă de 76 de ani, o utilizează din 1994, anul în care a intrat în politică. El a învăţat să invadeze toate spaţiile oferite de televiziunea italiană, 'mai ales acelea pe care i le pun la dispoziţie propriile sale posturi private de televiziune'. Berlusconi foloseşte această strategie de 'marketing electoral', pe care a inventat-o, pentru a-şi promova 'propriile produse'. Iar 'principalul produs este el însuşi, un brand de succes'. Prin intermediul televiziunilor, Berlusconi 'polarizează confruntarea electorală', încercând să îi excludă pe ceilalţi protagonişti, potrivit cotidianului roman amintit.
Armele utilizate de 'Il Cavaliere' sunt mereu aceleaşi: 'divizează lumea politică italiană - cu el sau împotriva lui - şi uneşte toate forţele de dreapta în jurul persoanei sale'. Berlusconi apare la televiziune pentru a-i convinge pe italieni că este încă un personaj politic important şi pentru a reduce confruntarea politică la ideea că el este împotriva tuturor celorlalţi lideri, mai ales împotriva lui Mario Monti şi a coaliţiei sale de centru şi împotriva lui Pierluigi Bersani, liderul coaliţiei de centru-stânga, observă La Repubblica.
Iar strategia fondatorului Poporului Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) pare să fie victorioasă, deoarece '80% dintre italieni se informează prin intermediul televiziunii'. După aproape 20 de ani de 'berlusconism', Italia se află încă în plin fenomen de 'video-politică', cu 45 de zile înainte de alegeri. Totul se va putea întâmpla, în ciuda faptului că, după 20 de ani de 'marketing politic', 'Il Cavaliere a îmbătrânit şi se vede'. Mai degrabă decât 'a câştiga alegerile, pe el îl interesează să reziste'. 'Iar noi, italienii, care am îmbătrânit la rândul nostru împreună cu Berlusconi, nu reuşim să ne dezlipim ochii de televiziune, incapabili să analizăm modul în care s-a schimbat societatea şi teritoriul', conchide Ilvo Diamanti, autorul articolului publicat de La Repubblica.
'Berlusconi este liderul coaliţiei de centru-dreapta', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că Poporul Libertăţii a prezentat la Ministerul de Interne de la Roma două simboluri electorale pentru alegerile legislative din luna februarie: în întreaga Italie, la Cameră şi la Senat, se va prezenta cu simbolul 'Poporul Libertăţii, Berlusconi preşedinte', în timp ce pentru circumscripţiile din străinătate, la Cameră şi la Senat, se va prezenta cu simbolul 'Poporul Libertăţii, Centru-dreapta Italian'.
La Ministerul de Interne de la Roma au fost prezentate în total 220 de simboluri electorale, 'pentru toate gusturile'. Italienii au descoperit că există mişcările politice 'Forza Evasori - Stato Ladro' (Forţa evazionişti - Stat hoţ) sau 'Nu închideţi spitalele!', 'Eu nu votez lista civică naţională', 'Fronte dell'Uomo Qualunque' (Frontul Omului Oarecare), 'Fratellanza Donne' (Frăţia dintre femei), 'Forza Roma' (mişcarea politică a suporterilor echipei de fotbal AS Roma), 'Partidul Internet', 'Femei pentru Italia', 'Dimezziamo lo stipendio ai politici' (Să înjumătăţim salariul politicienilor) sau 'Partidul Democraţie, Natură şi Dragoste', semnalează principalul cotidian milanez.
'Italienii trebuie să reziste cu curaj, mai sunt 45 de zile până la alegeri, pe urmă se va vedea', conchide publicaţia amintită.