VIDEO/FOTO "Nu a rămas nimeni nesalvat pe munte" - Demonstraţii spectaculoase la aniversarea Salvamont Zărneşti

Salvamontiştii din Zarneşti în Prăpăstiile Zărneştiului (Lucian Anghel)
Loredana Diacu
03.06.2024

Salvamont Zărneşti a celebrat, duminică, 55 de ani de activitate. Cu această ocazie, salvatorii montani din Piatra Craiului au efectuat demonstraţii de salvare cu grad mare de dificultate şi de noutate. Cel mai spectaculos exerciţiu a fost o salvare direct din vârful peretelui din marine, care are în jur de 95-100 de metri înălţime.

"Este un exerciţiu foarte tehnic, este latura high-level a unei salvări montane, salvarea din verticală, mai mult de atât, salvarea din surplombă, care necesită foarte multă pregătire, un echilibru psihic desăvârşit (...) Astăzi am reuşit să arătăm lumii că suntem aici de 55 de ani, că ne continuăm performanţa, pentru că eu unul, personal, am venit în Salvamont Zărneşti în urma unei echipe legendare. (...) Continuitatea noastră trebuie să rămână cu acelaşi targhet şi reper de pregătire tehnică, la nivel cât se poate de sus în materie de salvare montană", a explicat salvamontistul Ciprian Lolu, după ce el şi colegii lui au coborât, în siguranţă, pe sol, targa cu "victima" salvată.

Evenimentul a constituit, totodată, o ocazie de a reuni salvamontişti din mai multe generaţii, oameni care şi-au dedicat decenii din viaţă salvării de vieţi pe munte. Au fost prezente legende vii ale Salvamontului, alpinişti, oameni de munte etc. Aceştia au fost aplaudaţi la scenă deschisă pentru contribuţia adusă dezvoltării Salvamont şi pentru dedicarea lor de o viaţă.

Veteranii muntelui au fost răsplătiţi cu diplome şi, bineînţeles, cu aprecierea celor prezenţi.

Pentru a înfăţişa lungul drum parcurs de Salvamont de-a lungul deceniilor, salvamontiştii zărneşteni au fost ei înşişi o ilustrare vie a istoriei acestui serviciu. În cadrul unei demonstraţii de salvare pe tiroliană, unul dintre salvamontişti a fost îmbrăcat ca pe vremuri: cu jambiere de lână, pantaloni trei sferturi etc. Tehnologia folosită a fost însă una modernă, de ultimă oră, ilustrând nivelul de performanţă atins de salvamontiştii din Piatra Craiului.

 (Lucian Anghel)
(Lucian Anghel)

"Pe vremuri, echipamentul era cu jambiere şi pantaloni trei sferturi, dar nouă ne-a plăcut. Când s-a făcut Salvamontul, neexistând lume care să lucreze, s-a apelat la alpiniştii lui Dinamo şi ai Armatei, că noi aveam timp liber mai mult şi eram antrenaţi tot timpul Ce să vă spun, munca de salvamontist, după mine, e o muncă foarte plăcută dacă o faci din pasiune mare, să îţi placă muntele, să îţi placă tot ce înseamnă natură şi, în primul rând, oamenii", a evocat veteranul muntelui Mircea Opriş, pentru Epoch Times, perioada de început a Salvamontului.

Salvamontistsul i-a sfătuit pe cei ce merg la munte să se documenteze asupra traseelor pentru a nu se aventura pe trasee care le depăşesc posibilităţile.

"Principalul factor din care se întâmplă accidente vine din faptul că avem internet şi avem tot ce vrem la dispoziţie, oamenii nu se interesează şi din cauza nepriceperii se ajunge la accidente", a explicat dl. Opriş.

O altă legendă a Salvamontului, Ioan Pivodă, a descris şi el munca de salvare montană drept ceva ce nu se poate face fără pasiune, dragoste pentru oameni şi încredere.

"Am început la Salvamont la 20 de ani. Gândiţi-vă ce aţi văzut azi în Prăpăstii, pe atunci lucram cu mijloace rudimentare cu instrumente neadecvate, dar credeţi-mă, n-a rămas nimeni nesalvat pe munte.

Ai o bucurie sufletească imensă când ştii că ai salvat o viaţă (...) Acei oameni pe care i-am salvat, de multe ori ne-au sunat, sau ne-am întâlnit cu ei pe stradă, au venit turişti la ani de zile după ce i-am salvat, au vrut să ne revadă. (...) Sunt satisfacţii enorme aceste lucruri!", a declarat dl Pivodă după eveniment.

La aniversarea de duminică, salvamontiştilor zărneşteni le-au fost alături şi colegi din Salvamont Braşov, Salvamont Argeş, Salvamont Poiana Braşov, Salvamont Râşnov, Salvamont Bran, Salvamont Victoria, Salvamont Câmpulung, Salvamont Sibiu, Salvamont Lupeni, Salvamont Buşteni, Salvamont Prahova, Salvamont Cheia, Salvamont Covasna, Salvamont Bistriţa, Salvamont Mureş, Salvamont Gorj, Salvamont Hunedoara, Salvamont Cluj, Salvamont Brezoi, Salvamont Dâmboviţa, Salvamont Sinaia, Salvamont Vrancea, Salvamont Predeal. Acestora le-au fost acordate diplome în semn de respect pentru munca lor în serviciul comunităţii montane.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

 (Lucian Anghel)
(Lucian Anghel)

Demonstratie de salvare montana (Lucian Anghel)
Demonstratie de salvare montana (Lucian Anghel)

Demonstratie de salvare montana (Lucian Anghel)
Demonstratie de salvare montana (Lucian Anghel)

 (Lucian Anghel)
(Lucian Anghel)

 (Lucian Anghel)
(Lucian Anghel)

 (Lucian Anghel)
(Lucian Anghel)

 (Lucian Anghel)
(Lucian Anghel)

 (Lucian Anghel)
(Lucian Anghel)

 (Lucian Anghel)
(Lucian Anghel)

 (Lucian Anghel)
(Lucian Anghel)

 (Lucian Anghel)
(Lucian Anghel)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor