VIDEO Franţa: O cascadorie în premieră mondială, cu un MINI. Cum se face un backflip perfect

Aflat la volanul unui MINI, pilotul Guerlain Chicherit a reuşit să realizeze primul backflip din istorie, o săritură - cascadorie spectaculoasă
Aflat la volanul unui MINI, pilotul Guerlain Chicherit a reuşit să realizeze primul backflip din istorie, o săritură - cascadorie spectaculoasă (BMW Group)

După ce s-a afirmat în sporturile extreme şi în Raliul Dakar, pilotul Guerlain Chicherit (34 de ani) a fost protagonistul unui eveniment spectaculos şi unic în istorie, în staţiunea franceză pentru sporturi de iarnă Tignes. Aflat la volanul unui MINI, el a reuşit luni, 18 februarie, să realizeze primul backflip din lume cu o autovehicul.

Localitatea Tignes este una dintre cele mai cunoscute staţiuni de sporturi de iarnă din Franţa, unde s-au desfăşurat întrecerile de schi freestyle din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1992.

Oare poate un MINI sfida legea gravităţii şi să le demonstreze snowboard-erilor cum se realizează un backflip perfect? Era întrebarea aflată pe buzele tuturor înainte de temerara încercare.

Guerlain Chicherit - pasionat de sporturi extreme, schior de freestyle şi pilot de raliuri - a ales staţiunea de sporturi de iarnă Tignes, în Franţa natală, pentru a dovedi că se poate.

O săritură specială, un sportiv special

Chicherit a utilizat o rampă specială pentru a realiza în premieră acest gen de manevră, saltul în aer şi rotirea de 360 de grade a maşinii.

Apoi, pilotul şi al său MINI au aterizat pe un strat substanţial de zăpadă proaspătă, după un backflip executat perfect pe o pistă pregătită special.

Excepţionala săritură reprezintă un nou moment de referinţă în cariera lui Chicherit, bogată în realizări de sporturi extreme. La 34 de ani, francezul se află în elementul său atât pe zăpadă, cât şi la volanul unei maşini de raliuri.

Guerlain Chicherit a fost de patru ori campion mondial la schi freestyle şi a cucerit în două rânduri şi titlul de campion al Franţei la raliuri. Sportiv şi pilot experimentat, este şi un veteran al echipei X-raid (cea care în ianuarie 2013 a triumfat pentru al doilea an la rând în Raliul Dakar cu MINI ALL4 Racing), făcându-şi debutul pentru gruparea germană în 2006.

Chicherit s-a aflat în scaunul pilotului la prima apariţie a modelului MINI ALL4 Racing în America de Sud, pentru cel mai dur raliu din lume.

O rampă fixă, fără elemente mobile

Recentul eveniment-săritură MINI Backflip de la Tignes i-a oferit lui Chicherit şansa de a reuni toate faţetele pasiunii sale pentru sporturi extreme.

Şi alţi piloţi au încercat realizarea unui backflip de-a lungul anilor, însă Chicherit a devenit primul care a reuşit manevra "fără asistenţă" - cu alte cuvinte, fără ajutorul unei rampe speciale, cu elemente mobile, prin care să se amplifice mişcarea de rotaţie a maşinii.

Pentru această săritură, la decolare, Chicherit a utilizat o rampă fixă, care are acelaşi design ca şi "quarterpipe" de pe traseul de freestyle.

După ce a identificat unghiul ideal de desprindere de masa trambulinei, Chicherit nu a mai avut nevoie decât de două lucruri pentru a înregistra o tentativă reuşită: o acceleraţie care să răspundă cu mare uşurinţă la comenzi şi un automobil MINI care să efectueze o mişcare de rotire corespunzătoare în timpul saltului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport