Videanu: Sunt subiectul unor calomnii, contractul invocat de Ponta nu are legătură cu Hidroelectrica

Marius Dragoi
20.06.2012

Democrat-liberalul, Adriean Videanu a declarat miercuri referitor la contractul de export pe care l-a semnat în perioada când era ministru al Economiei că era în favoarea Electrica SA şi nu a Hidroelectrica, adăugând că niciodată nu s-a pus problema ca instituţia să vândă energie sub preţul bursei.

,,De aproximativ 2 săptămâni de când am început să crtitic cu argumente incompetenţa, aroganţa afişată şi incampacitatea de a-şi duce mandatul încredinţat de către actualul guvern şi Victor Ponta sunt subiectul unei campanii de calomnii şi jigniri fără precedent”, a spus el.

,,Legat de contractul de export pe care l-am avizat nu are nicio legătură cu Hidroelectrica. Contractul pe care eu l-am avizat ca excepţie de la ordinul 445 pe care tot eu l-am semnat şi era în responsabilitatea mea de a da o excepţie a fost dată în favoarea Electrica SA, companie 100% deţinută de statul român pentru a efectua un export de energie în condiţii speciale în care se afla România în august 2010”, a completat Videanu.

El a explicat că la acea vreme energia în lacuri era de peste 2800 de gigawaţi pe oră, fiind cea mai mare rezervă din ultimii 23 de ani pe care o aveau lacurile de acumulare din ţară.
,,Şi le reiterez: aveam o energie în lacuri de peste 2800 de gigawaţi pe oră, cea mai mare rezervă din ultimii 23 de ani pe care o aveam în lacurile din România, în lacurile de acumulare. Aveam stocuri de cărbune care riscau ca la sfârşitul lunii august să ajungă la 100% şi aici vorbesc pentru cei care ştiu acest lucru. Stocurile mari de cărbune în condiţii de temperatură ridicată riscă să ducă la autoaprindere”, a explicat fostul ministru al Economiei.

Adriean Videanu a adăugat că, în plan intern, ,,consumul nu putea să absoarbă această cantitate de energie produsă suplimentar”. ,,Mai mult decât atât, energia nu este un produs stocabil. El se produce şi se consumă aproape instantaneu. Cu alte cuvinte, dacă n-ai consumatorul imediat nu ai posibilitatea să produci şi să stochezi energia”, a adăugat el.

Democrat-liberalul a menţionat că descoperirea lui Victor Ponta a notei semnată de el nu este nimic nou.

,,Mai mult decât atât, ceea ce a prezentat domnul Ponta nu este nimic nou. Am luat un extras din presa momentului din 20 august din Gorj în care titlul era: complexurile energetice din Oltenia vor exporta energie electrică. A fost decizia mea împreună cu acel colectiv la acea dată, am anunţat-o public în conferinţă de presă la Tg Jiu. Cu alte cuvinte nu a fost absolut nimic nou în descoperirea acelei note semnată de către mine şi semnătura mea este pe un singur document”, a susţinut pedelistul.

Videanu a precizat că un alt document nu a fost semnat de el pentru că ,,nu era în atribuţiunile ministrului să intre în negocieri, în discuţii cu potenţialii parteneri pe care Electrica îi avea”.
,,Pe celălalt document nu este semnătura mea pentru că nu era în atribuţiunile ministrului să intre în negocieri, în discuţii cu potenţialii parteneri pe care Electrica îi avea. Singura mea semnătură este pe o notă care spune foarte clar: notă privind organizarea unui spor de energie electrică”, a relatat el.

,,Achiziţia de energie se exceptează de la ordinul 445, aceasta a fost implicarea şi decizia mea: ca Electrica să poată să realizeze acel coş de energie avea nevoie de decizia ministrului ca excepţie de la ordinul 445”, a mai spus Videanu.

Fostul ministru al Economiei a afirmat că există raportul ANRE în care se găsesc preţurile practicate pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale, pe cea a contractelor bilaterale negociate şi pe piaţa contractelor bilaterale reglementate.

El a adăugat că ,,media cu care Electrica a vândut către Rutnap a fost de 178,02 lei pe megawatt pe oră în condiţiile în care preţul era de 166,57, pe PCB negociabil preţul era de 172,79, iar pe PCB reglementat preţul era de 164,32”.

Democrat-liberalul a precizat că nu s-a pus problema ca Electrica să vândă energie sub preţurile practicate pe bursa din acea perioadă. ,,Cu alte cuvinte, niciodată nu s-a pus problema ca Electrica să vândă sub preţurile practicate în acea perioadă pe bursă. Cu alte cuvinte aveţi posibilitatea, n-aş fi vrut să mă cobor la nivelul vocabularului domnului Ponta, dar aveţi posibilitatea să vedeţi cine este mincinosul”, a conchis Adriean Videanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor