Videanu: „Dacă managementul Hidroelectrica ar fi asistat pasiv să execute nişte contracte aşa cum au fost semnate sub obladuirea dlui Ponta, Hidroelectrica ar fi fost în faliment de aproape 2 ani.”

Adriean Videanu, a răspuns, în cadrul unei conferinţe de presă din 19 iunie, acuzaţiilor premierului Ponta, cerându-i totodată premierului Victor Ponta să prezinte documentele privitoare la vânzarea de energie în perioada în care era ministru. În caz contrar îl va acuza pe Ponta de tăinuire.
Conferinţă de presă susţinută de Adriean Videanu, 19 iunie 2012. (Epoch Times România)
L.M.
19.06.2012

Adriean Videanu, a răspuns astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, acuzaţiilor premierului Ponta spunând că, în timpul mandatului său, Hidroelectrica nu a exportat niciun megawatt de energie. Fostul ministru al Economiei-a cerut premierului Victor Ponta să prezinte documentele privitoare la vânzarea de energie în perioada în care era ministru, în caz contrar îl va acuza pe Ponta de tăinuire.

Într-o conferinţă de presă din 6 iunie Adriean Videanu a decalat că a demonstrat fără echivoc „erorile şi bâlbele unei luni de guvernare Ponta”, în care spune că premierul, în lipsa argumentelor, calomniază şi jigneşte fără niciun fel de dovadă, motiv pentru care, fostul ministru al economiei a luat decizia să-l dea în judecată pentru calomnie.

Videanu declarase atunci că primul-ministru l-a acuzat că ar avea la DNA patru dosare şi că el respinge aceste acuzaţii, arătând că nu a fost solicitat de DNA pentru niciun fel de caz aflat în anchetă şi nu are cunoştinţă de niciun dosar.

Cu privire la acuzaţiile lui Victor Ponta potrivit cărora el ar fi semnat contracte cu băieţii deştepţi, fostul ministru precizase că în timpul mandatului său nu s-a încheiat niciun contract nici măcar de 0,01 megawaţi, un contract bilateral cu Hidroelectrica, şi că toate contractele bilaterale s-au încheiat în perioada 2003-2004 când domnul Ponta era şeful Corpului de Control al Guvernului Năstase sau în perioada mandatului domnului Sereş. El a notat că la începutul mandatului său a dat un ordin de ministru* în care a specificat că orice cantitate de energie se tranzacţionează numai pe Bursă, în mod transparent.

Tot în 6 iunie Videanu a precizat că nu a avut niciun fel de implicare în deciziile managementului de la Hidroelectrica şi că PSD este cel care a numit persoana care a fost director general al companiei.

În conferinţa de presă din 19 iunie, Adriean Videanu a spus că anul 2010 a fost cel mai bun an din istoria Hidroelectricii, cu un profit de peste 100 milioane de euro, profitul declarat fiind de peste 390 milioane de roni.

„Profitul brut a fost de peste 100 milioane de euro şi avea cel mai mare dividend din statul român. Prelungirea contractelor din timpul mandatului meu ar putea crea efecte abia din 2013 şi 2014 pentru că maturitatea contractelor semnate în 2003, 2004 era 2013, 2014. Dacă managementul Hidroelectrica ar fi asistat pasiv şi să execute nişte contracte aşa cum au fost semnate sub oblăduirea domnului Ponta, Hidroelectrica ar fi fost în faliment de aproape 2 ani”, a declarat Adriean Videanu.

În legătură cu Hidroelectrica şi insolvenţa Videanu a spus că se va vedea în perioada următoare ce se va întâmpla.

„Aţi văzut şi reacţii publice pe acesta temă şi din partea fondului Proprietatea şi din partea partenerilor sociali, mai ales downgradarea ratingului Hidroelectrica va face ca Hidroelectrica să nu mai aibă vocaţie la credit. Ori este o decizie managerială profund greşită care va avea efecte incalculabile astăzi pentru Hidroelectrica, ori cineva vrea să vândă Hidroelectrica pe 2 lei. Pentru că procesul de listare care este în acord cu Fondul Monetar Internaţional, chiar dacă va fi amânat, va duce ca valoare, când Hidroelectrica va fi listată, să fie în opinia mea, cam la 20 % din valoarea ei reală. Cred că dacă dl. Ponta ar fi ascultat sfatul unor profesionişti cum este dl Daniel Dăianu nu ar fi făcut aceste erori, a mai declarat fostul ministru al economiei.”

Adriean Videanu a concluzionat astfel că premierul Ponta este „este nepregătit pentru funcţia de prim-ministru, este imatur în atitudini, nu poate să rezolve problemele românilor şi atunci în loc de pâine încearcă să dea românilor circ.” L-a mai acuzat pe Victor Ponta de stricarea imaginii României pentru plagiatul de care este acuzat, astfel, i-a recomandat premierului atât demisia sa cât şi a domnului Diaconu.

* * *

*Ordinul ministrului economiei, Adriean Videanu, care a intrat în vigoare în 31 martie 2009.

"În vederea asigurării accesului la energia electrică într-un mod transparent şi nediscriminatoriu, se dispune reprezentanţilor Ministerului Economiei în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) la societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, filialelor acestora, respectiv Consiliului de Administraţie (CA) al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, producători de energie electrică aflaţi sub autoritatea ME, să hotărască până la data de 31 martie 2009, în AGA, respectiv CA, că vânzarea întregii cantităţi de energie electrică angro să se facă în mod obligatoriu pe pieţele centralizate administrate de Societatea Comercială Operatorul Pieţei de Energie Electrică - OPCOM - conform regulilor aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)", se arată în Ordin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor