Videanu(PDL): În timpul mandatului meu, Hidroelectrica nu a exportat niciun megawatt

Conferinţă de presă susţinută de Adriean Videanu, 19 iunie 2012. (Epoch Times România)
Oana Moisescu
19.06.2012

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a explicat, marţi, că în timpul mandatului său, Hidroelectrica nu a exportat niciun megawatt şi consideră că premierul Victor Ponta face “o confuzie de neacceptat”.

“Cred că domnia sa face o confuzie absolut de neacceptat între o decizie pe care am avut-o publică în urma unei şedinţe la Târgu – Jiu, în prezenţa liderilor de sindicat, în prezenţa managementului la toate companiile energetice din Gorj şi dacă ar fi citit presa locală a timpului, domnul Ponta ar fi aflat că am luat decizia împreună cu toată lumea prezentă la aceea şedinţă să facem un export prin Electrica SA care să exporte energie într-un coş de energie de la Turceni, Rovinari şi Hidroelectrica într-un mix pentru a putea face un export ca să putem să consumăm stocul de cărbune care exista în acel moment la SNLO şi care nu avea niciun fel de mişcare”, a explicat Videanu pe marginea acuzaţiilor făcute de premierul Victor Ponta.

Totodată, fostul ministru a precizat, că în timpul mandatului său, a făcut o singură excepţie pentru Electrica SA şi consideră că a fost o decizie “absolut corectă”.

“Am făcut singura excepţie din mandatul meu de la ordinul de a se vinde energia numai pe OPCOM pentru a putea face acest export în ideea de a salva locurile de muncă de la SNLO şi de la combinatele Turceni şi Rovinari. (…) Singura excepţie pe care am făcut-o a fost pentru Electrica SA care şi companie furnizoare şi de distribuţie de energie care a vândut la export un pachet de energie de la Turceni, Rovinari şi o mica componentă de la Hidroelectrica pentru a putea să facem acel mix de energie ca să putem consuma acel milion de tone de cărbune de la SNLO”, a mai explicat Videanu.

Fostul ministru a susţinut că, în timpul mandatului său, Hidroelectrica nu a exportat niciun MW. “Hidroelectrica nu a exportat un MW în timpul mandatului meu, nici nu aş fi acceptat aşa ceva niciodată. Singura excepţie a fost pentru Electrica SA respectând toate procedurile legale şi în urma consultării cu toţi partenerii sociali şi cu managementul companiilor care erau interesate în a-şi rezolva problemele financiare”, a mai adăugat Videanu.

Întrebat dacă energia s-a vândut sub preţul pieţei, Adriean Videanu a susţinut că este “exclus” acest lucru.

“S-a vândut la cel mai bun preţ pe care echipa multidisciplinară l-a găsit. Nu am putut eu să mă implic în procesul de negociere, nu era nici calitatea mea şi nici n-aş fi făcut un astfel de lucru să mă implic la ce preţ vinde Electrica energia la export, dar îmi aduc aminte că m-au informat că este cel mai bun preţ pe care l-au putut obţine din multitudinea de oferte pe care le-au avut la export”, a conchis Videanu.

Premierul Victor Ponta a prezentat marţi documente despre care a relatat că se referă la exporturile de energie electrică sub preţul pieţei, asigurând că va fi o surpriză traseul energiei - ”prin Cipru, în Piatra Neamţ”, iar DIICOT şi DNA ”vor elucida toate aceste aspecte”.

”Nu aş vrea nici să vă dezamăgesc şi să vă arăt că începem să găsim documente privind organizarea exportului de energie electrică la preţuri de 128 de lei pe MW, 174 şi 180, în timp ce preţurile pe piaţă erau 220, semnate de... - aveţi dreptul să ghiciţi cine le-a semnat - avem şi datele: 25.08 2010 şi 03.09.2010. Domnul... cel care nu minte, nu fură, el se jură că nu fură şi l-am prins cu notele... domnul Adriean Videanu. Sunt convins că DIICOT şi DNA vor elucida toate aceste aspecte, pentru că o să fiţi foarte uimiţi unde a ajuns această energie. Eu ştiu - prin Cipru, în Piatra Neamţ”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor