Victorie pentru liberali în instanţă. Modificarea de PSD a legii electorale va fi atacată la CCR

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis solicitarea depusă în numele PNL de preşedintele partidului, Klaus Iohannis, privind ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale, stabilind să fie sesizată Curtea Constituţională pentru motivele invocate de liberali.
Curtea de Apel Bucureşti (Epoch Times România)
Flori Mladin
21.08.2014

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis solicitarea depusă în numele PNL de preşedintele partidului, Klaus Iohannis, privind ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale, stabilind să fie sesizată Curtea Constituţională pentru motivele invocate de liberali.

În ciuda faptului că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu a vrut să atace actul normativ la CCR prin ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate, ordonanţa va ajunge totuşi pe masa judecătorilor CCR, după ce PNL a atacat-o în contencios administrativ, iar apoi a ridicat o excepţie, ca parte în proces.

"Ne exprimăm speranţa că această speţă care vizează asigurarea unui cadru electoral corect va fi pusă pe ordinea de zi a Curţii Constituţionale cât de curând posibil. Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislaţia în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidenţiale respectă sau nu Constituţia", se arată într-un comunicat al ACL, care anunţă că a fost acceptată de către Curtea de Apel sesizarea Curţii Constituţionale în cazul ordonanţei de urgenţă, potrivit Mediafax.

Liberalii precizează că, din punctul lor de vedere, "există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală".

"Introducerea posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli', se mai arată în comunicat.

Liberalii au informat recent că au dat în judecată guvernul pentru că a emis o ordonanţă de urgenţă care ar încălca o serie de decizii ale Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte legislaţia electorală, acuzând faptul că acest act normativ l-ar favoriza în cursa prezidenţială pe premierul Victor Ponta.

Curtea de Apel a admis trimiterea excepţiei la CCR. Mecanismul ar putea fi folosit şi în cazul altor ordonanţe de urgenţă pe care Avocatul Poporului refuză să le atace la Curtea Constituţională (este de pildă cazul ordonanţei prin care a fost modificată legea Educaţiei).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor