Victorie a societăţii civile. Alpinistul Alex Găvan anunţă susţinerea Ministerului Mediului pentru includerea arborilor remarcabili în Noul Cod Silvic şi asigurarea conservării lor

Arbore remarcabil taiat
Arbore remarcabil taiat (CenturaVerde.ro)

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obţinut, printr-o asumare instituţională fără precedent, susţinerea oficială a Ministerului Mediului pentru un amendament la noul cod silvic ce vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Naţional şi asigurarea conservării lor, transmite cunoscutul alpinist, Alex Găvan, într-o postare pe Facebook.

"Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată şi va crea astfel un gol imposibil de suplinit" reaminteşte Găvan, fondator al iniţiativei Centura Verde

De ce e nevoie de protecţia arborilor remarcabili?

Potrivit colegului de Platformă al lui Alex Găvan, Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei Kogayon, protecţia arborilor remarcabili se impune pentru că aceştia reprezintă o moştenire, o mândrie, un tezaur naţional, pot deveni atracţii turistice, elemente de cunoaştere şi educaţie.

Activistul a postat, pe Facebook, o fotografie cu un arbore secular tăiat şi a explicat că respectivul copac, la fel ca alţii asemenea lui, a fost doborât "prosteşte, pentru a-i pune pe foc sau pentru a respecta nişte norme inventate de oameni."

Arbore remarcabil taiat
Arbore remarcabil taiat (CenturaVerde.ro)

Ultimele clipe din viaţa de peste 300 de ani ale fagului monumental din fotografii, făcute anul trecut cu Alex Găvan, au fost astea:

- un amenajamant silvic care a prevăzut tăieri progresive în parcela unde era fagul;

- ciocanul de marcat al ocolului silvic al Romsilva care a marcat fagul pentru tăiere;

- drujba agentului economic care l-a dat jos după 300 de ani;

- ţâful care l-a târât degeaba la vale vreo 2 km până la un drum forestier intens circulat de la limita unui parc naţional;

- drujbele care l-au făcut bucăţi care erau aruncate, pentru că nici de lemn de foc nu a fost bun, dar se poza lumea cu buşteanul şi-şi manifestau aprecierea pentru sârguinţa silvicilor.

De ce a fost tăiat? Fix degeaba! Lemnul nici măcar pentru foc nu a fost bun, a fost aruncat. Doar pentru a respecta nişte norme tehnice făcute şi aplicate fără raţiune, pentru că există şi pentru că garda forestieră poate lua măsuri pentru neaplicarea lor şi a amenajamentului care prevăd eliberarea terenului pentru noua generaţie de arbori. Amenajamente şi norme făcute de oameni, aplicate de oameni.

Legea pentru protecţia arborilor remarcabili vine în sprijinul silvicultorilor care nu-şi asumă încălcarea acestor norme şi ar vrea să protejeze astfel de comori ale pădurii.

Avem încă aceşti bunici ai pădurii şi pentru că generaţiile de silvicultori i-au păstrat unde sunt, aşa cum sunt. În cinstea lor trebuie continuată munca de protecţie. Aceşti arbori trebuie să fie mândria proprietarilor de pădure şi administratorilor silvici, pot fi incluşi în trasee turistice şi în programe educative.", scrie Stoican.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne