Victor Ponta, starea naţiunii: În 2013, vom cheltui mai mult decât producem

"În acest an, vom cheltui mai mult decât producem", a declarat joi, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta, în conferinţa de presă în care a prezentat "starea naţiunii", respectiv situaţia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 şi proiectele care se vor putea duce la îndeplinire în următorii patru ani.
Briefing de presă cu Victor Ponta (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
10.01.2013

"În acest an, vom cheltui mai mult decât producem", a declarat joi, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta, în conferinţa de presă în care a prezentat "starea naţiunii", respectiv situaţia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 şi proiectele care se vor putea duce la îndeplinire în următorii patru ani.

Victor Ponta a mai precizat că România va avea în 2013 un Produs Intern Brut (PIB) de 140 de miliarde de euro, adică circa 7.000 de euro pe cap de locuitor, raportat la o populaţie de 20 de milioane.

Premierul a afirmat şi că deficitul bugetar în 2013 va fi de 3 miliarde de euro, adică 150 de euro pe cap de locuitor.

"PIB reprezintă veniturile din muncă şi activităţile pe care le desfăşoară toţi românii din ţară. În 2013, România va avea un PIB de circa 140 de miliarde de euro, adică 7.000 de euro anual, la 20 de milioane de cetăţeni. Veniturile statului, 46 de miliarde de euro. În acest an vom cheltui mai mult decât producem, cu 3 miliarde de euro. Deficitul bugetar va fi de 3 miliarde de euro, 150 de euro pe cap de locuitor", a declarat Ponta.

Premierul a explicat că datoriile publice ale României se cifrează la 51 de miliarde de euro, adică 2.500 de euro pe cap de locuitor. De asemenea, premierul a prezentat şi pe ce vor fi cheltuite cele 49 de miliarde de care Guvernul va dispune în 2013, 46 de miliarde PIB-ul şi 3 miliarde deficitul bugetar.

"Din cele 49 de miliarde, 10,2 miliarde de euro vor merge la salarii pentru personalul bugetar. Pensii, 11,1 miliarde de euro avem de plătit. Investiţii , 7,8 miliarde de euro (2,5 miliarde de euro din fonduri europene). Cheltuieli cu bunuri şi servicii, 7,6 miliarde de euro. Asistenţă socială, 4,4 miliarde de euro. Dobânzi la credite, 2,5 miliarde de euro. Subvenţii, 1,1 miliarde de euro", a declarat Ponta.

Bani de la buget pentru

Asigurări şi asistenţă socială - 16,5 miliarde de euro

Sănătate - 6,2 miliarde de euro

Transporturi - 4,9 miliarde de euro

Educaţie şi cercetare - 4,4 miliarde de euro

Agricultură - 3,8 miliarde de euro

Ordine publică şi siguranţă naţională - 2,7 miliarde de euro

Administraţie - două miliarde de euro

Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică - 1,5 miliarde de euro

Apărare - un miliard de euro

Protecţia Mediului - un miliard de euro

Alte domenii - 5 miliarde de euro

Datorii istorice ale României

Despăgubiri pentru terenuri şi case naţionalizate - Solicitări de 8 miliarde de euro

Hotărâri judecătoreşti pentru cadrele didactice - 770 de milioane de euro

Hotărâri judecătoreşti pentru alţi bugetari - 1,4 miliarde de euro

Datorii ale autorităţilor locale - 2,2 miliarde de euro

Datorii sistemul de sănătate - un miliard de euro

Restituirea taxei auto - un miliard de euro

Victor Ponta a mai declarat că vor fi alocaţi pentru bugetul pe 2013 încă 3,5 miliarde de euro, o parte din bani urmând să fie folosiţi pentru îndeplinirea promisiunilor din campanie.

"Plata indexării pensiilor cu 4% presupune o alocare suplimentară de 500 de milioane de euro în buget, recuperarea contribuţiilor la sănătate plătite de pensionari, o alocare de încă 100 de milioane de euro. A doua tranşă de recuperare a salariilor bugetarilor, încă 1,1 miliarde de euro. Plata facturilor la medicamente în maxim 60 de zile, încă 800 de milioane de euro. În total, un necesar de 3,5 miliarde de euro", a afirmat premierul.

Şeful Guvernului a mai declarat că autorităţile locale care au posibilitatea contractării de fonduri europene nu vor primi bani de la buget pentru investiţii şi a precizat că toate calculele au fost făcute pornind de la o paritate euro/leu de 4,5..

"Eliminarea privilegiilor. În companiile de stat există privilegii despre care opinia publică ştie foarte puţin. Când vorbim de categorii speciale, cum ar fi revoluţionarii, soluţia nu este să cedezi, ci să aplici corect legea. Reducerea de cheltuieli prin reguli referitoare la angajamente bugetare. E o practică veche alocarea de cheltuieli fără a avea banii. Interzicem prin legea bugetului banii pentru investiţii locale acolo unde există posibilitatea contractării de fonduri europene", a mai precizat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor