Victor Ponta sesizează procurorul general şi CSM în cazul sentinţei de la Giurgiu legate de moartea baschetbalistului american

Epoch Times România
24.02.2012

Preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL, a trimis vineri o scrisoare deschisă procurorului general al României şi preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii prin care afirmă, între altele, că sentinţa emisă de Secţia Penală a Tribunalului Giurgiu în cazul uciderii baschetbalistului american Chauncey Hardy reprezintă un grav atentat la prestigiul şi integritatea sistemului de justiţie din România.

"Vă transmit acest mesaj cu un puternic sentiment de revoltă, ca jurist şi cetăţean român, fost magistrat şi conferenţiar universitar, doctor în disciplina Drept Penal, dar mai ales ca persoană publică cu o absolută credinţă în necesitatea afirmării statului de drept. Doresc să vă aduc la cunoştinţă că recenta sentinţă emisă de Secţia Penală a Tribunalului Giurgiu reprezintă un grav atentat la prestigiul şi integritatea sistemului de justiţie din România. Nu am dreptul procedural să contest, pe fond, decizia prin care Ionuţ Adrian Tănăsoaia a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru uciderea baschetbalistului american Chauncey Hardy. Pedeapsa aplicată (dacă nu cumva chiar şi încadrarea juridică) este însă evident netemeinică şi de natură să producă o gravă şi ireparabilă atingere sistemului de justiţie din România, o stare de revoltă şi neîncredere în hotărârile acesteia", se arată în scrisoarea deschisă remisă AGERPRES de Biroul de presă al PSD.

Potrivit lui Victor Ponta, "foarte mulţi" dintre cei care au aflat despre acest caz, dintre cei care au încercat să obţină mai multe informaţii despre situaţia tragică din Giurgiu "au fost, la rândul lor, intrigaţi de soluţiile la care s-a ajuns".

"Condamnarea la doar cinci ani de închisoare pentru uciderea cu violenţă, într-un spaţiu public, într-un caz mediatizat şi în care dubiile nu există - ridică semne de întrebare cu privire la modul în care procurorii şi magistraţii implicaţi şi-au făcut datoria. Românii văd cum justiţia dă verdicte total disproporţionate, în care un criminal este condamnat la doar cinci ani de închisoare, în timp ce în alte cazuri cu pericol social mult mai redus pedepsele sunt mai mari", a arătat Ponta.

Liderul USL a pledat pentru siguranţa cetăţeanului în România care trebuie să fie o prioritate pentru justiţia românească, "iar acest lucru trebuie să se reflecte şi într-un comportament mai consistent şi coerent în cazurile de ucidere şi violenţe grave, pentru care dovezile şi circumstanţele sunt indubitabile, din punct de vedere juridic, dar şi al opiniei publice".

"Am fost în mod constant, în activitatea mea publică, un apărător al independenţei şi prestigiului justiţiei din România, atât în faţa instituţiilor internaţionale (situaţia MCV), cât şi a presei naţionale sau a politicienilor demagogi. Dar acest caz nu face decât să confirme cele mai grave acuze aduse vreodată puterii judecătoreşti pătând iremediabil prestigiul acesteia. Vă rog doamnă preşedinte al CSM să luaţi măsurile legale care se află în competenţa dvs. pentru a analiza activitatea de ansamblu a Secţiei Penale a Tribunalului Giurgiu, considerată în opinia publică ca protejând şi acceptând practicile de crimă organizată din raza sa de competenţă. Vă rog doamnă procuror general nu doar să solicitaţi procurorilor competenţi să utilizeze căile de atac legale împotriva acestei sentinţe vădit netemeinice, dar şi să acordaţi o atenţie specială acestei zone în care crima organizată este protejată direct de factori din justiţie care ar trebui tocmai să combată acest grav fenomen. Vă rog să interpretaţi acest demers al meu ca neavând nicio conotaţie politică, ci doar reprezentând reflectarea unei opinii publice profund îngrijorată de o situaţie extrem de gravă şi de dăunătoare pentru justiţie şi statul de drept", a încheiat preşedintele PSD, în scrisoarea sa.

Judecătorii de la Tribunalul din Giurgiu l-au condamnat miercuri pe Ionuţ Tănăsoaia la cinci ani de închisoare pentru uciderea baschetbalistului american Chauncey Hardy (CSS Giurgiu), în data de 9 octombrie 2011, într-un club de noapte din oraş.

Sentinţa nu este definitivă, inculpatul putând să o atace prin apel sau recurs.

"Consternată de decizia extrem de blândă, familia lui Hardy a contactat Federaţia Română de Baschet, anunţând că intenţionează să se constituie în parte civilă în procesul din România, contractând deja un avocat american şi intenţionând să angajeze şi un avocat din România", se arată pe site-ul Federaţiei Română de Bascet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor