Victor Ponta se răzgândeşte asupra mini-recensământului

Victor Ponta a afirmat marţi că întocmirea unui mini-recensământ nu poate funcţiona pentru că oamenii l-ar “boicota”. De altfel, premierul le-a cerut miniştrilor să verifice listele permanente de la referendum pentru a elimina persoanele decedate, pentru a nu-l “supăra” pe preşedintele suspendat Traian Băsescu care ar putea descoperi numele generalului Pacepa şi al Elodiei Dinescu printre cei care au votat.
Sedinţa guvernului Ponta la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Ana Petrescu
07.08.2012

Victor Ponta a afirmat marţi că întocmirea unui mini-recensământ nu poate funcţiona pentru că oamenii l-ar “boicota”. De altfel, premierul le-a cerut miniştrilor să verifice listele permanente de la referendum pentru a elimina persoanele decedate, pentru a nu-l “supăra” pe preşedintele suspendat Traian Băsescu care ar putea descoperi numele generalului Pacepa şi al Elodiei Dinescu printre cei care au votat.

“E foarte clar că ideea iniţială a unui mini-recensământ nu poate functiona pentru că înţeleg că boicotul se continua şi în acest caz şi atunci am avea toţi rezultate false, din moment ce li se trânteşte uşa în nas oamenilor. Vă rog doar să verificaţi cât mai rapid posibil prin mijloacele administrative pe care le aveţi. Dacă pe listele electorale permanente la data de 29 iulie 2012 s-au aflat persoane decedate şi persoane care nu mai aveau cetăţenie română sau diverse alte cazuri prevăzute de lege. Dacă veţi reuşi fără să supăraţi pe preşedintele suspendat să-l scoateţi şi pe domnul general Pacepa şi pe doamna Elodia Dinescu, nu poate fi decât în beneficiul şi spre deliciliu mass-media”, a notat social-democratul.

Cu toate acestea, judecătorii Curţii Constituţionale nu au cerut Guvernului să facă un mini-recensământ prin care să actualizeze listele electorale permanente, ci doar să trimită listele corecte pe baza cărora s-a desfăşurat referendumul. O reactualizarea a listelor a fost făcută atunci când cetăţenii români au votat pe data de 29 iulie.

De asemenea, primul-ministru a făcut un apel către Traian Băsescu să nu mai facă presiuni şi să-i ameninţe pe magistraţii Curţii Constuţionale.

“Deplâng faptul că, iată de data aceasta poate de unde nu se aştepta CCR, din partea domnului preşedinte suspendat apar presiuni, ameninţări. Fac apel şi la domnul Băsescu şi la alţii să nu facă presiuni asupra Curţii. Cei nouă judecători vor decide şi noi vom aplica decizia lor. Vă rog să aplicaţi cu stricteţe ceea ce Curtea Constituţională ne-a cerut şi să daţi răspunsurile necesare în cel mai scurt timp. CCR va decide, iar noi vom respecta şi implementat decizia acesteia”, a completat Victor Ponta.

Ponta: Este o ticăloşie să afirmi că Guvernul vrea să ia dreptul de vot al românilor din diasporă

Tot marţi premierul a declarat că nu există “ticăloşie” mai mare decât să afirmi public că Guvernul vrea să ia dreptul de vot al românilor din străinătate. Astfel, primul ministru a transmis ministrului Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, şi ministrului delegat pentru Administraţie, Radu Stroe să procedeze conform cerinţelor Curţii Constituţionale a României (CCR) şi să aibă o bună comunicare pentru a evita dezinformările şi afirmaţiile “stupide” în spaţiul public.

“Referitor la solicitările Curţii Constituţionale, o să vă rog domnul ministru al Administraţiei şi Internelor şi domnul ministru al Administraţiei să procedaţi exact în conformitate cu ceea ce a cerut CCR. În acelaşi timp vă rog să comunicaţi în permanenţă pentru a nu lăsa dezinformări şi afirmaţii chiar stupide de multe ori să rămână în spaţiul public. Nu cred că este o prostie sau o ticăloşie mai mare decât să spui că Guvernul vrea să ia dreptul de vot al cetăţenilor care sunt în străinătate. Nu vrea acest Guvern şi nici nu poate dacă ar vrea aşa ceva. Dreptul de vot este prevăzut de Constituţie şi toţi cetăţenii români în ţară, în străinătate, oriunde s-ar afla îşi păstrează acest drept. Îl exercită şi evident votul lor contează şi este important în luarea tuturor deciziilor, fie că-i vorba de alegeri prezidenţiale, referendum sau orice altceva”, a precizat Victor Ponta.

Traian Băsescu a făcut luni seară un apel direct la Victor Ponta de a cere miniştrilor să "citească legile despre care vorbesc", specificând faptul că listele electorale cuprind toate persoanele cu drept de vot care au cetăţenie română, indiferent de domiciliu.

În plus, preşedintele suspendat a afirmat că Guvernul Ponta are "abordări acoperite de incompetenţă". Astfel, se face confuzie între condiţiile de la alegerile locale şi cele ale referendumului pentru preşedinte. În cazul localelor dreptul de vot pentru alegerea primarului poate fi exprimat numai dacă domiciliezi în localitatea respectivă, pe când, în cazul referendumului, dreptul de vot este nerestricţionat.

Victor Ponta a vrut să clarifice faptul că nu poate trimite de la Palatul Victoria către CCR listele electorale permanente pentru că ele nu au fost niciodată în posesia Guvernului, ci a Biroului Electoral Central (BEC).

“Am văzut zilele trecute afirmaţiile făcute de oameni care cunosc mai puţin legea, deşi au ocupat opt ani funcţii importante în stat. Curtea Constituţională nu a cerut listele electorale permanente de la Guvern, pentru că ele sunt la Biroul Electoral Central. Deci dacă se cereau listele electorale, ele se cereau la BEC, se predau în maxim două ore şi discuţia era încheiată. Ceea ce CCR ne-a cerut până la data de 31 august este citez: «listele electorale permanente actualizate conform dispoziţiilor articolului 17, alineat 2 din legea nr.3/2000». Deci vă rog domnilor miniştrii să procedaţi strict în conformitate cu solicitările Curţii”, a explicat primul ministru.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a declarat luni seară că va face o cerere către Curtea Constituţională în care va solicita scurtarea termenului la care CCR ar trebui să se pronunţe privind validarea sau invalidarea referendumului. Traian Băsescu a precizat că va face acest lucru imediat ce Guvernul va depune la CCR listele electorale.

Victor Ponta: Mi s-a îndeplinit visul de fi ministru al Justiţiei

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că desemnarea sa ca interimar la conducerea Ministerului Justiţiei este un vis îndeplinit. Totuşi, premierul a adăugat că speră ca acest vis să se termine repede şi să fie numit altcineva.

"La ministerul Justiţiei doamna secretar de stat vă rog să asiguraţi conducerea chiar dacă în condiţii cu totul şi cu totul neaşteptate mi s-a împlinit visul de a fi ministru al Justiţiei. Sper însă că foarte repede, în câteva zile se va şi încheia visul acesta şi vom avea un ministru plin al Justiţiei, pentru că este necesar acest lucru", a conchis primul-ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor