Victor Ponta promite să formeze noul cabinet până la sfârşitul anului (Bloomberg)
Premierul român, Victor Ponta, şi-a condus coaliţia de guvernământ la victorie în alegerile parlamentare de duminică, promiţând să formeze un nou guvern până la sfârşitul anului şi să construiască o super majoritate în Parlament, notează luni agenţia americană Bloomberg.
Ponta, care a preluat mandatul în luna mai, a convins alegătorii să-l ajute să-şi asigure prima victorie electorală cu promisiunea de a inversa reducerile salariale şi creşterile fiscale adoptate de opoziţie în 2010 pentru a contracara criza datoriilor din Europa. El trebuie să-l convingă acum pe Băsescu, un rival care a supravieţuit efortului lui Ponta de a-l demite în iulie, să-l desemneze din nou pentru funcţia de top din guvern, ascuţind o dispută între cei doi lideri, potrivit Bloomberg.
''Având în vedere rivalitatea înverşunată dintre Băsescu şi Ponta, există riscul ca preşedintele să nu-l numească pe Ponta în funcţia de premier, iar acest lucru ar putea declanşa volatilitate politică, cu implicaţii asupra evoluţiilor de pe pieţele financiare', a declarat într-o notă de luni Florentina Cozmâncă, economist la filiala românească din Bucureşti a Royal Bank of Scotland Group Plc.
'Ne aşteptăm la câteva săptămâni de negocieri şi este destul de probabil ca tensiunile dintre preşedintele Băsescu şi Ponta să ducă la unele surprize cu privire la numiri', a declarat Raffaella Tenconi, economist la Bank of America Merrill Lynch din Londra. 'Ne aşteptăm ca Banca Naţională a României să continue să gestioneze leul, susţinând o tendinţă stabilă', a adăugat ea.
'Deşi va trebui să aşteptăm rezultatele oficiale individuale ale partidului, este probabil să existe un sentiment de uşurare că exit-poll-urile pentru alianţe sunt în conformitate cu sondajele de opinie', a declarat Simon Quijano-Evans, şef de cercetare la ING Groep NV privind pieţele emergente pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa cu sediul la Londra.
Premierul desemnat are 10 zile la dispoziţie pentru a elabora un program de guvernare şi a-şi alege miniştrii înainte de a obţine un vot de încredere în Parlament.
Ponta şi Băsescu sunt de acord că România trebuie să ajungă la un acord cu FMI şi UE anul viitor, odată ce actualul acord de precauţie în valoare de 5 miliarde de euro (6,5 miliarde dolari), semnat în 2011, se încheie. Naţiunea nu a atras fonduri de la acest instrument. Bloomberg mai aminteşte că România a primit, de asemenea, un fond de salvare de 20 miliarde de euro de la FMI şi UE în 2009.