Victor Ponta: Guvernul verifică modificarea deciziei de impozitare a salariilor compensatorii ale membrilor comisiilor din ASF

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul va face verificări prin intermediul Corpului de Control privind modificarea deciziei de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au acordat singuri, prin intermediul votului, membrii fostelor comisii care s-au unit în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.06.2013

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul va face verificări prin intermediul Corpului de Control privind modificarea deciziei de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au acordat singuri, prin intermediul votului, membrii fostelor comisii care s-au unit în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"Vorbim de cele trei comisii care au existat până la momentul la care s-au unit în ASF, şi anume Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Acel impozit de 85% se aplică la cei care au făcut parte din aceste trei comisii şi care şi-au votat singuri 20 sau nu ştiu câte zeci de salarii compensatorii. Asta am discutat în şedinţa de Guvern, asta am aprobat", a spus Ponta. "Dacă mai departe cineva, fie de la SGG, fie de la Ministerul de Finanţe, a modificat decizia Guvernului - azi Corpul de Control asta verifică - şi o să-i dăm afară şi oricum în Parlament forma Ordonanţei este foarte clară - se aplică pentru cei care au făcut parte din cele trei comisii care s-au reunit sub egida ASF", a declarat Victor Ponta.

Această impozitare cu 85% a sumelor compensatorii este aplicată doar în ceea ce îi priveşte pe foştii membri ai comisiilor din care a fost formată ASF, nu şi în mediul privat, a declarat marţi premierul Victor Ponta.

"Nu doar că nu se aplică în mediul privat, nu se aplică nici la stat decât la cei care au lucrat în cele trei comisii din care s-a format ASF, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, deci numai la cei de acolo se aplică. Dacă, de exemplu, dăm salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozităm cu 85%", a precizat Victor Ponta, aflat într-o vizită în Germania.

Jurnaliştii i-au transmis premierului că impozitarea cu 85% este menţionată într-un articol distinct al ordonanţei şi face referire doar la o derogare din Codul Fiscal şi nu la ASF.

Premierul a răspuns că toată ordonanţa se referă la ASF: "Asta a fost intenţia noastră şi numai la asta aplicăm". Acesta a adăugat că prin intermediul acestei ordonanţe, se încearcă să penalizeze "ce se mai poate penaliza", pentru că trei foşti membri ai ASF şi-au încasat salariile compensatorii cu o zi înainte de adoptarea ordonanţei.

Ordonanţa de urgenţă privind Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost adoptată săptămâna trecută şi include trei articole. Unul dintre acestea modifică articolele din ordonanţa de înfiinţare a ASF reducând numărul membrilor, al doilea statuează că, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile ce constituie salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legislaţiei în vigoare, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru "în consilii de administraţie şi consilii de conducere", iar ultimul articol reglementează condiţiile de demitere a managerilor de spitale.

Guvernul a anunţat că acest impozit de 85% va fi aplicat angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul ASF şi "din cadrul autorităţilor care au fost reorganizate prin înfiinţarea ASF".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor