Victor Ponta gafează la întrevederea cu preşedintele Lituaniei

În cadrul întrevederii de miercuri de la Palatul Victoria a premierului român cu preşedintele Lituaniei, Dalia Grzbauskaite, Victor Ponta a gafat printr-o remarcă ieşită din context, bulversând astfel liderul statului lituanian.
Ana Petrescu
12.09.2012

În cadrul întrevederii de miercuri de la Palatul Victoria a premierului român cu preşedintele Lituaniei, Dalia Grzbauskaite, Victor Ponta a gafat printr-o remarcă ieşită din context, bulversând astfel liderul statului lituanian.

Atunci când şeful de stat lituanian a dorit să evidenţieze importanţa întrunirii din data de 18 şi 19 octombrie a Consiliului European, declarând că aceasta reuniune este de bun augur, în contextul financiar actual dificil al Europei, primul-ministru Victor Ponta a menţionat (în afară contextului discuţiei n.r.) „Oktoberfest”, festival tradiţional german ce se desfăşoară anual în luna octombrie pe mapamond. Preşedintele Lituaniei a replicat premierului că nu va fi un „fest” (sărbătoare) pentru ca la „fest este doar bere şi nimic altceva”, pe când la întrunirea Consiliului European se vor dezbate probleme serioase.

„Cred că întâlnirea din octombrie a Consiliului European va fi de bun augur, încercând să rezolve aceste probleme. Nu Oktoberfest înainte de „fest” (sărbătoare); trebuie să decidem totul, pentru ca la fest este doar bere şi nimic altceva.”, a precizat şeful de stat lituanian.

Totodată, preşedintele Lituaniei, Dalia Grzbauskaite a afirmat miercuri că „luna noiembrie este importantă şi pentru Lituania şi pentru România, când începem în Consiliu discuţiile şi negocierile legate de cadrul financiar şi aici poziţiile noastre sunt similare, în ceea ce priveşte agricultura, de exemplu.Deci situaţia negocierilor este similară”, a mai adăugat preşedintele Lituaniei.

De asemenea, Dalia Grzbauskaite a precizat că existenţa unei discipline fiscale este importantă şi pentru România pentru că acest lucru împiedică „partidele din opoziţie, cât şi al dumneavoastră să cheltuie prea mult.

„Bine, dacă nu aveţi nimic în buzunare nu puteţi cheltui prea mult”

Abordând subiectul disciplinei fiscale, un aspect sensibil al Uniunii Europene, în contextul crizei economice actuale, Dalia Grybauskaite a notat că doreşte să evite populismul fiscal în Lituania, afirmând că dacă nu ai nimic în buzunare nu poţi cheltui prea mult.

„Mă bucur că Germania susţine disciplina şi măsurile fiscale şi bineînţeles pentru guvernul dumneavoastră şi al nostru este important. Pregătim legea constituţională asupra disciplinii fiscale. Va fi o schimbare la nivelul Constituţiei. Când vom schimba Constituţia, va fi acelaşi nivel de implicare, pentru că este cel mai bun dispozitiv de siguranţă pentru mine ca preşedinte şi pentru orice politician. Eu ca preşedinte doresc să evit populismul fiscal în ţara mea. Şi pentru dumneavoastră ca prim-ministru este folositor acest mijloc, pentru că prin asta veţi împiedica partidele din opoziţie, cât şi al dumneavoastră să cheltuie prea mult. Bine, dacă nu aveţi nimic în buzunare nu puteţi cheltui prea mult”, a declarat preşedintele Lituaniei.

Fiind una dintre susţinătoarele intrării României în spaţiul Schengen, totuşi, Dalia Grybauskaite i-a avertizat pe politicienii români, că dacă nu se maturizează şi nu se comportă responsabil, nu vor avea resurse suficiente de la UE, iar ţara nu va intra în zona Schengen. Aceasta a făcut apel la responsabilitatea politicienilor români, transmiţându-le faptul că nu e importantă câştigarea sau pierderea alegerilor, ci cum vor utiliza puterea.

Preşedintele Traian Băsescu, l-a primit miercuri, la Cotroceni, pe preşedintelui Republicii Lituania, doamna Dalia Grybauskaite, căreia i-a transmis că este primul şef de stat care vine în România după ”iarna noastră extrem de furtunoasă”.

În urma întâlnirii cu Traian Băsescu, la Cotroceni, preşedintele Republicii Lituania a declarat, într-o conferinţă de presă, că România are sprijinul Lituaniei în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, însă a precizat că acest lucru depinde în mare parte de stabilitatea internă a instituţiilor politice din ţara noastră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor