Bogdan Aurescu: Unele state membre aşteaptă raportul MCV din decembrie pentru o decizie pe Schengen
alte articole
Secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu a declarat miercuri că amânarea discuţiei în Consiliul JAI pentru octombrie nu înseamnă că se va lua atunci o decizie privind aderarea României la Schengen, mai ales că unele state aşteaptă raportul MCV din decembrie.
”Amânarea discuţiei de la Consiliul JAI a fost convenită de partea română cu preşedinţia cipriotă, având în vedere faptul că pe agenda Consiliului JAI erau foarte puţine subiecte, partea legată de justiţie fusese deja amânată pentru luna octombrie, şi, de asemenea, având în vedere ceea ce ştiţi deja, reticenţa anumitor state de a discuta această problemă la acest Consiliu”, a declarat secretarul de stat în MAE, după discuţiile din Comisia de politică externă a Senatului.
Aurescu a precizat că decizia de amânare nu a fost ”o surpriză” pentru autorităţile de la Bucureşti. ”A fost o discuţie cu Preşedinţia cipriotă, care a inclus evident şi România şi celelalte state membre”, a spus el.
”Faptul că discuţia se raportează pentru luna octombrie nu înseamnă că o decizie se va lua în octombrie. Sunt unele state care doresc să vadă acest raport MCV din luna decembrie. Şi noi suntem foarte nerăbdători să vedem concluziile acestui raport având în vedere faptul că s-au făcut deja progrese pe cele 11 puncte stabilite împreună cu CE”, a afirmat Aurescu, întrebat dacă se aşteaptă raportul MCV din decembrie pentru luarea unei decizii pe Schengen.
Secretarul de stat a mai spus că din cele 11 cerinţe ale CE sunt îndeplinite deja ”10 şi jumătate”, iar ”pe acest segment lucrurile sunt într-o logică pozitivă”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la conferinţa de presă comună cu omologul lituanian, că accesul României în Schengen este ”oarecum suspendat” din cauza evoluţiilor politice de la Bucureşti.
Consiliul JAI din 20 septembrie la care ar fi trebuit să se discute despre aderarea României şi Bulgariei la Schengen a fost anulat, ca urmare a lipsei de consens între ţările membre. Olanda, Belgia şi Germania nu consideră că cele două ţări pot adera în acest moment la spaţiul Schengen.