Victor Ponta, de la Bruxelles: I-am asigurat pe Schulz şi pe Barroso că România a trecut de criza politică şi ambele părţi şi-au învăţat lecţia

După întâlnirile avute vineri, la Bruxelles, cu preşedintele PE, Martin Schulz, şi cu preşedintele CE, José Barroso, premierul Victor Ponta a declarat că i-a asigurat pe ambii oficiali UE că România a depăşit criza politică şi că "ambele părţi" şi-au învăţat lecţia.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. (FREDERICK FLORIN / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
29.09.2012

După întâlnirile avute vineri, la Bruxelles, cu preşedintele PE, Martin Schulz, şi cu preşedintele CE, José Barroso, premierul Victor Ponta a declarat că i-a asigurat pe ambii oficiali UE că România a depăşit criza politică şi că "ambele părţi" şi-au învăţat lecţia.

"Am schimbat o serie de idei despre ultimele luni din România. Chiar şi criticile din partea domnului Schulz vin din partea unui prieten al României şi al meu. L-am asigurat pe preşedintele Schulz, ca şi pe preşedintele Barroso, că România a trecut de criza politică şi ambele părţi şi-au învăţat lecţia, iar Guvernul meu este gata să îşi întărească relaţiile cu instituţiile europene şi vrea să fie un partener activ al instituţiilor europene", a precizat premierul.

Totodată, el a mai spus că România are nevoie de Uniunea Europeană, dar şi Uniunea Europeană are nevoie de România.

În urma acestor discuţii, Schulz a ajuns la concluzia că "între prieteni există şi momente de dezacord".

"Am analizat situaţia foarte dificilă din ultimele luni şi m-am consultat cu premierul, care mi-a spus că acum situaţia din ţară este mai calmă şi instituţiile sunt în dreptul lor. Am discutat şi despre chestiunea Schengen, şi despre raportul UE pe această temă. Am discutat şi într-un cadru privat despre scena politică, din punctul de vede al premierului Ponta, şi am ajuns la concluzia că între prieteni există şi momente de dezacord", a declarat Schulz, după întâlnirea cu Ponta.

Socialiştii nu au vrut să vină la Bucureşti

Premierul şi totodată preşedintele PSD Victor Ponta a fost vineri vineri la Bruxelles pentru a participa la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni, care era programat iniţial să aibă loc la Bucureşti.

Victor Ponta a anunţat la finalul lunii august că a cerut mutarea Congresului socialiştilor europeni la Bruxelles, deoarece PSD Germania nu putea să vină la Bucureşti, din cauză că ar fi avut "de înfruntat” critici de la presa germană.

"Anunţul pe care eu l-am făcut, că suntem de acord cu organizarea unui eveniment al PES-ului de la Bucureşti la Bruxelles, are legătură tocmai cu faptul că cei de la SPD-ul ( Partidul Social Democrat din Germania n.r.) german aveau o mare problemă cu media germană, şi atunci nu am vrut să creez o nouă problemă în plus, dimpotrivă, am vrut să fiu cel constructiv", spunea Ponta atunci.

Conducerea SPD-ului, totuşi cel mai mare Partid Social Democrat din Europa German ne-a spus că nu ar veni la Bucureşti având de înfruntat nişte critici de la presa germană

"Conducerea SPD-ului, totuşi cel mai mare Partid Social Democrat din Europa German ne-a spus că nu ar veni la Bucureşti având de înfruntat nişte critici de la presa germană. Şi atunci, eu direct am spus: < bun, hai să rezolvăm problema, hai să facem la Bruxelles pentru că e nevoie să fie Social Democraţii germani şi o să facem la Bucureşti un alt eveniment>”, a adăugat premierul Victor Ponta.

Premierul a părăsit şedinţa CSAT după doar 30 de minute

Pe de altă parte, în ciuda declaraţiei făcute vineri la Bruxelles, premierul a demonstrat recent că nu poate coabita cu preşedintele, cu atât mai puţin într-o şedinţă, oricare ar fi ea.

Victor Ponta a părăsit în grabă şedinţa de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la doar 30 de minute de la începerea reuniunii.

Ulterior, el a explicat de ce a părăsit şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, după doar o jumătate de oră de la începere. El a spus că nu a fost de acord cu o propunere anormală şi nu a acceptat ca pe ordinea de zi să fie trecute documente prin care era înfiinţat "un megaminister de Externe al Administraţiei Prezidenţiale".

Premierul nu a fost de acord nici cu adoptarea unei decizii a CSAT prin care să fie stabilit bugetul pentru 2013-2016 destinat înzestrării Armatei,la propunerea lui Băsescu.

"Am avut deci o neconcordanţă legată de ordinea de zi, care trebuie stabilită în consultare cu mine. Agenda mi-a fost trimisă ieri, nu cu zece zile înainte, iar eu i-am comunicat în scris că nu sunt de acord cu forma şi fondul unor materiale. Este o problemă de principiu, preşedintele nu poate lua din atribuţiile Guvernului, el trebuie să se obişnuiască cu ideea că trebuie să colaborăm. Colaborarea nu înseamnă subordonare. Eu nu sunt subordonat, ci colaborator al preşedintelui", a spus Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor