Victor Ponta: Cred că voi fi prim-ministru şi în 2013 şi atunci voi semna cu FMI un nou acord preventiv

Întrebat miercuri de un reporter Epoch Times cum comentează faptul că unele voci susţin că ar fi prematură semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Victor Ponta a declarat că anul viitor, dacă va fi premier şi crede că aşa va fi, va semna acest acord care este un fel de “certificat de sănătate fiscală” pentru România.
Briefing de presă la Guvernul României cu Victor Ponta şi Florin Georgescu (Epoch Times România)
Ana Petrescu
08.08.2012

Întrebat miercuri de un reporter Epoch Times cum comentează faptul că unele voci susţin că ar fi prematură semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Victor Ponta a declarat că anul viitor, dacă va fi premier şi crede că aşa va fi, va semna acest acord care este un fel de “certificat de sănătate fiscală” pentru România.

“Opinia mea în acest moment este că-i un lucru bun pentru România să aibă un acord preventiv, nu să împrumute bani, pentru că am început de fapt să dăm înapoi din împrumutul făcut în 2009. Să avem un tip de certificat de sănătate fiscală, dar această discuţie politică va avea loc în 2013 în realitate, evident după ce vor avea loc alegerile parlamentare şi va exista legitimitatea dată de votul public pentru viitorul Guvern. Intenţionez însă, dacă voi rămâne prim-ministru, cred că se va îmtâmpla acest lucru, să am această poziţie politică, însă decizia se ia în 2013. Până atunci suntem în baza unui acord şi trebuie să facem tot ce ţine de noi ca să respectăm acest program pentru că-i un program al României. Chiar dacă unele lucruri sunt bune, altele pot fi mai bune este un program al României. Am remarcat ce au remarcat şi partenii noştrii că e prima dată anul acesta când se întâlnesc într-o vizită cu acelaşi prim-ministru şi acelaşi ministru de Finanţe, ceea ce totuşi e bine pentru România. I-am asigurat că în toamnă tot cu noi o să se întâlnească, după care sigur românii vor decide în noiembrie cine va conduce mai departe România”, a explicat Victor Ponta.

Premierul a subliniat că un nou acord preventiv similar cu cel pe care aceste instituţii financiare îl au cu Polonia este un tip de acord “modern” în care România se poate folosi de aceşti bani doar atunci când este necesar acest lucru.

“Opinia şi opţiunea mea este de a continua să avem un tip de acord cu instituţiile financiare internaţionale. Un tip de acord preventiv ca cel pe care aceste instituţii îl au cu Polonia este unul modern, un tip de acord în care putem lua bani doar dacă avem nevoie. Un acord de tip preventiv este un act de sănătate al finanţelor româneşti şi asta ne ajută să ne finanţăm la costuri mai bune”, a precizat premierul.

Pe de altă parte, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a afirmat de curând că decizia Guvernului de a continua colaborarea cu FMI şi de a semna un nou acord cu această instituţiei financiară pentru perioada 2013-2015 este foarte bună pentru că astfel marja de negociere va fi mai mare, dar a considerat că momentan este prematură această discuţie. Astfel, Cabinetul Ponta ar trebui să pună bazele unui nou acord după misiunea de evaluare din toamnă a delegaţiilor FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

România are în prezent un acord de tip preventiv cu FMI, în valoare de 3,6 miliarde euro, primind de la Comisia Europeană fonduri de 1,4 miliarde de euro şi de la Banca Mondială de 1 milard de euro. Acordul a fost încheiat în luna martie a anului trecut, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.

Salariile bugetarilor vor fi majorate până la sfârşitul acestui an

Miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii delegaţiei FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, primul ministru a precizat că Guvernul trebuie să aibă în vedere reîntregirile salariale care trebuie făcute în cazul bugetarilor până la sfârşitul lunii decembrie.

Astfel, premierul a declarat că una dintre temele de discuţie cu delegaţiile creditorilor internaţionali a fost rectificarea bugetară, afirmând că etapa următoare a majorării salariale de 7,4% se va face până la finele anului curent.

Totodată, primul ministru a precizat că în discuţiile legate de stabilirea bugetului pe 2013 se va introduce şi subiectul impozitelor diferenţiate, în funcţie de venit, unde pragul maxim va fi 16%.

Şi ministrul de Finanţe Florin Georgescu a confirmat că graficul de reîntregire a salariilor bugetarilor va fi respectat.

„În cadrul rectificarii bugetare se respectă angajamentele asumate de Guvernul Ponta şi anume acela de a majora în două trepte salariile, cu 8% în iunie şi cu 7,4% începând din luna decembrie. Pe de altă parte, am restituit pentru pensionari sumele reţinute anterior”, a concluzionat Florin Georgescu.

Din 2014 România va avea un nou mecanism de absorţie a fondurilor UE

Premierul a declarat miercuri că a vorbit cu delegaţiile internaţionale despre mecanismul de absorţie a fondurilor europene.

“Legat de absorbţia fondurilor europene, suntem conştienti că ceea ce s-a întamplat rău în 2010 şi 2011, nu mai poate fi îndreptat în 2012, ce a fost rău va rămâne rău, iar România va avea probabil de suferit, dar nu vreau să mă mai uit în trecut. Mecanismul de absorbţie a fondurilor europene trebuie să funcţioneze, învăţând din lecţia tristă a anilor trecuţi, astfel că trebuie să pregătim un sistem administrativ mult mai capabil şi să folosim banii mai eficient”, a explicat Victor Ponta.

Victor Ponta: Criza politică nu va afecta mai mult viaţa economică

Primul ministru a afirmat că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie bună, iar criza politică nu va avea efecte negative asupra economiei şi că angajamentele pe care România şi le-a luat faţă de FMI au fost şi vor fi respectate în continuare.

"Important este că am discutat şi am asigurat faptul că tot ceea ce ne-am angajat rămâne stabilit, instituţiile îşi fac datoria, iar criza politică nu va afecta mai mult viaţa economică şi celelalte elemente concrete. Delegaţia s-a întâlnit şi cu guvernatorul BNR, pentru a avea un set de măsuri şi acţiuni prioritare", a declarat premierul.

La întâlnirea de marţi a şefului misiunii FMI cu preşedintele interimar Crin Antonescu, Erik de Vrijer şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu consecinţele pe care le are actuala criză politică din România asupra economiei, lucru ce se reflectă în scăderea încrederii investitorilor, în deprecierea monedei naţionale faţă de euro şi în costurile de finanţare a economiei.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a declarat că negocierile cu creditorii internaţionali nu sunt afectate de criza politică din România şi că Guvernul Ponta are angajamente, “viziune”şi un program politic bine pus la punct. Totodată, preşedintele interimar speră ca la sfârşitul acestei luni criza politică să se încheie.

Guvernul Ponta nu a primit de la FMI avizul pentru reducerea TVA-ului la alimente

În briefingul de presă de miercuri, Victor Ponta a menţionat că nu a primit acordul FMI prin care să poată reduce TVA-ul la alimente, pentru că nu a fost adus în discuţie acest aspect.

„I-am informat despre această intenţie şi am stabilit că orice fel de modificare de taxe poate fi discutată, dar nu va fi implementată până nu avem acordul lor. Ea va fi discutată în toamnă, când vom vorbi despre bugetul pe 2013”, a explicat premierul.

Totodată, primul ministru a specificat că a discutat cu finanţatorii internaţionali despre legislaţia în domeniul energiei electrice şi al gazelor şi că vor fi listate “pe bursă şi privatizarea pachetelor de acţiuni de la Transgaz, Oltchim. La Oltchim, investitorul trebuie să asigure locurile de muncă, stabilitatea societăţii şi pe orizontală locurile de muncă ale celorlalte societăţi care lucrează cu Oltchim.

Şi ministrul de Finanţe a precizat la rândul lui că în luna septembrie va fi listată compania Transgaz.

Referitor la situaţia Hidroelectrica, premierul a evidenţiat faptul că Guvernul condus de el este singurul care a reuşit să rezolve această problemă, lucru pe care l-a comunicat şi delegaţiei FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

„Am discutat încă o dată situaţia Hidroelectrica. Deşi toate guvernele şi-au manifestat dorinţa de a opri contractele bilaterale cu «băieţii deştepţi», suntem singurul guvern care a avut curajul să ia măsurile necesare. A fost o decizie grea, am înţeles supărarea şi repercusiunile, inclusiv politice şi mediatice, dar cred că am facut bine. Cred că Hidroelectrica, atunci când va reveni la statutul juridic normal, prin septembrie, va fi o companie mai puternică, curăţată de acele contracte care o afectau şi va reprezenta un adevărat element pozitiv pe care îl deţine statul român", a afirmat premierul.

În ceea ce priveşte reforma din sistemul de sănătate, primul ministru a declarat că Guvernul este deschis dialogului şi că vor fi luate în considerare toate propunerile de modificare care să facă legea aplicabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor