Şeful FMI: Suntem îngrijoraţi de impactul situaţiei politice asupra economiei. Antonescu susţine că negocierile nu sunt afectate

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a negat faptul că negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană ar avea de suferit din cauza crizei politice din ţară şi a susţinut că Guvernul are un program politic.
Preşedintele interimar Crin Antonescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
07.08.2012

Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat că este "puţin îngrijorat" de consecinţele pe care le are actuala situaţie politică din România asupra economiei. În acelaşi timp, el a apreciat intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a-şi menţine angajamentele cu instituţiile financiare internaţionale.

"În ultimii ani, România a făcut progrese în a-şi reveni din criza financiară de acum câţiva ani şi economia a făcut progrese în sensul stabilizării inflaţiei, situaţiei bugetare. Actualele turbulenţe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor şi în cursul de schimb care s-a depreciat, dar şi în costurile de finanţare a economiei şi eventual şi a creşterii", a preciat Erik de Vrijer. El a spus că guvernanţii ar trebui să se concentreze pe obiectivele macroeconomice, "să promoveze politica bugetară şi cu reformele care să determine o creştere economică mai rapidă". Acest lucru nu trebui să rămână doar la nivel de intenţii, ci să se şi acţioneze.

Antonescu nu îşi face griji

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a negat faptul că negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană ar avea de suferit din cauza crizei politice din ţară şi a susţinut că Guvernul are un program politic.

Declaraţiile preşedintelui interimar au fost făcute înainte de întâlnirea cu delegaţia misiunii FMI, BM şi CE. "Sunt sigur că ştiţi totul despre situaţia economică a acestei relaţii cu Guvernul, aveţi cel mai bun ministru, tatăl şi mama al acesteia", a spus Antonescu la începutul discuţiilor, referindu-se la Florin Georgescu, ministrul de Finanţe, care a luat şi el parte la discuţii.

Antonescu le-a explicat membrilor delegaţiei situaţia politică din România. "Sunt preşedintele în funcţie, preşedinte interimar într-o situaţie politică specială. Cred că putem vorbi despre o criză politică, dar în primul rând această criză politică nu influenţează negocierea cu FMI şi Banca Mondială, pentru că Guvernul are un program politic, are angajamente şi viziune, iar criza politică care sper să se termine la finalul acestei luni nu influenţează, nu afectează această discuţie", a spus Antonescu.

Despre funcţia sa, Antonescu a precizat că are un rol reprezentativ şi politic, potrivit Constituţiei, şi că el nu este şeful Guvernului.

Câţi bani are la dispoziţie România

O delegaţie comună de la FMI, CE şi Banca Mondială, condusă de olandezul Erik de Vrijer, se află la Bucureşti, până pe 13 august, şi va discuta cu oficialii români cea de-a şasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut. Părţile vor negocia mai multe măsuri fiscale propuse de Guvernul Ponta şi vor analiza proiectului de buget pentru 2013.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că România ar trebui să continue colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional şi să obţină un nou acord de tip preventiv cu această instituţie financiară. În prezent, România are un acord de tip preventiv cu FMI, în valoare de 3,6 miliarde euro, iar Comisia Europeană îi pune la dispoziţie fonduri de 1,4 miliarde de euro. Banca Mondială a pus la dispoziţia autorităţilor de la Bucureşti o linie de credit de un miliard de euro.

Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.

Băsescu: Acord prematur

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat recent că este foarte bună decizia Guvernului de a anunţa intenţia încheierii unui nou acord cu FMI, pentru perioada 2013-2015, deoarece astfel va avea o marjă mai mare de negociere, însă a apreciat că deocamdată este prematur.

"Este foarte bine, dar cred că e prematur. Eu cred că bazele următorului acord se vor pune la misiunea de evaluare din toamnă, următoarea misiune de evaluare. Este foarte bine însă că Guvernul României a anunţat că intenţionează un nou acord. Asta îi dă şi o marjă mai mare de negociere legat de ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut", a declarat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor