Victor Ponta, către CE: Nici vorbă să îngrădim presa. Să nu fim cobai pentru Europa

Conferinţă de presă la Palatul Victoria. În imagine Victor Ponta
Conferinţă de presă la Palatul Victoria. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seară că a rămas uimit de prevederile din raportul pe Justiţie referitoare la presă şi a anunţat că este exclus ca Guvernul să pregătească vreun proiect de lege privind presa. "Nici vorbă, ar fi un foarte mare pericol", a precizat Ponta.

"Nici vorba de un proiect de lege a presei. Ar fi un foarte mare pericol. Nu-ţi place un ziar, nu-l citeşti. Nu-ţi place un post, dai pe altul, dar să începem să facem legi, să stabilim care e TV bună, care e rea, cred că ar fi cea mai mare greşeală", a spus Ponta. "Există o lege audiovizualului după model european, voi fi de acord să fie schimbată numai în măsura în care schimbarea urmează nişte modele europene. Dacă aşa se face în Germania, Franţa, Marea Britanie, sunt de acord să facem şi noi, dar să facem o lege specială, asta nu voi fi niciodată de acord. N-aş vrea ca România să mai fie pe post de cobai pentru Europa", a declarat la Premierul Victor Ponta a declarat vineri seară că a rămas uimit de prevederile din raportul pe Justiţie referitoare la presă şi a anunţat că este exclus ca Guvernul să pregătească vreun proiect de lege privind presa. "Nici vorbă, ar fi un foarte mare pericol", a precizat Victor Ponta la Realitatea TV.

"Vom pune întrebări la PE pe această temă"

Prevederea din raportul MCV referitoare la presă este cea mai controversată şi, deşi limbajul folosit este unul diplomatic, se transmite de fapt că presa "trebuie îngrădită, controlată", a mai declarat şeful Guvernului.

"Am fost la fel de uimit ca şi dvs (...) N-am ştiut că într-un raport pe justiţia din România se va introduce ceva legat de presă, n-am crezut, am fost la fel de uimit. Europarlamentarii USL au luni prima sesiune, vor ridica problema raportului. Corina Creţu şi Renate Weber vor utiliza nişte instrumente ale PE pentru a pune întrebări pe această temă", a anunţat premierul.

Informaţiile privind presiunea pe care ar fi exercitat-o presa asupra unor instituţii sau judecători provin tot din România, a mai precizat Ponta, acuzând faptul că există în ţară o campanie de autodenigrare.

CE despre presă: În unele cazuri, a depăşit limita

La prezentarea raportului MCV, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a motivat miercuri faptul că documentul CE include trimiteri la presa din România.

"Am avut numeroşi jurnalişti care şi-au exprimat îngrijorări faţă de situaţia din România. Sunt numeroase cazuri acolo unde judecători au fost supuşi unor atacuri, hărţuieli, intimidări de către presă. Nu e o noutate. Preşedintele Băsescu a ridicat şi el această problemă. Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei au ridicat şi ele aceste probleme. Noi am primit reclamaţii de la Curtea Constituţională, Înalta Curte, printre altele. De aceea am ridicat această problemă, cred că există câteva cazuri în care s-a depăşit limita. Nevoia de presă liberă şi cazul în care presa este folosită pentru a intimida", a declarat Mark Gray.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne