Victor Ciobanu: Cu un CEC obedient şi subordonat politic, rezultatul alegerilor este ca şi prestabilit
alte articole
În contextul depunerii la Curtea Constituţională (CC) a Moldovei a unei sesizări privind dreptul cetăţenilor la iniţierea referendumurilor legislative de către grupul de iniţiativă pentru referendumul legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, analistul politic Victor Ciobanu a menţionat că, până să modifice Constituţia şi să introducă vectorul integrării europene, actuala guvernare mai degrabă va introduce un art. similar cu art. 6 din Constituţia Uniunii Sovietice care spunea că ”Rolul principal, organizator şi diriguitor îi aparţine partidului care este nucleul politic etc.”
Amintindu-şi foarte bine despre cum era acel sistem al URSS în care toate deciziile se luau la partid, Ciobanu a menţionat că acum vedem reproducerea lui în ”faimoasele şedinţe de marţi de la Partidul Democrat” din care se emit anumite iniţiative, deseori aberante care se iau spre execuţie de toate celelalte instituţii ale statului, Parlamentul urmează să le voteze, Guvernul urmează să le implementeze etc.
”În rezultatul celor două iniţiative ale noastre de a petrece acest referendum legislativ avem două decizii ale unei intituţii de stat, Comisia Electorală Centrală (CEC), pe care eu le calific vădit ilegale şi cred că CEC va trebui mai devreme sau mai târziu să răspundă pentru toate ilegalităţile pe care le comite”, a declarat Victor Ciobanu, în cadrul unei conferinţe de presă.
În contextul anului electoral în care se află Republica Moldova, analistul politic a specificat că recent a apărut o investigaţie a RISE Moldova care relatează despre faptul că în Moldova se legalizează, prin cumpărarea paşapoartelor şi schimbarea numelui, diferite persoane cu antecedente penale de pe tot globul pământesc.
”Acum devine foarte clar de unde registrul de stat al populaţiei conţine circa 4 milioane de oameni şi de unde CEC recent a publicat cifra actualizată a numărului alegătorilor care ar constitui 3 mln 259 mii. Repet că recensământul şi diferite studii făcute de experţi atestă o cifră sub 3 milioane cetăţeni, deci nu poţi avea ca alegători un număr mai mare decât populaţia. Orice alegeri în condiţiile în care ai o marjă de circa un milion peste numărul real de alegători, alegerile sunt fraudate din start. CEC trebuie să facă ordine în listele electorale. Dacă mergem în alegeri cu acest număr de alegători şi cu acest CEC obedient şi subordonat politic atunci rezultatul alegerilor este ca şi prestabilit”, a conchis Victor Ciobanu.