Viceprim-ministrul Natalia Gherman a întreprins vineri o vizită de lucru la Moscova

Vedere aeriană din centrul Moscovei.
Vedere aeriană din centrul Moscovei. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
05.04.2014

Viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a întreprins vineri o vizită de lucru la Moscova, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, informează Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Pe parcursul întrevederii cu ministrul rus de Externe au fost abordate o serie de subiecte prioritare de pe agenda bilaterală, în particular, dezvoltarea dialogului politic, colaborarea în domeniul comercial-economic, în sfera energetică, excluderea restricţiilor din comerţul bilateral, accentul fiind pus pe problematica reluării exporturilor de băuturi alcoolice pe piaţa rusă, precum şi cooperarea în domeniul social-umanitar.

Părţile au pledat pentru identificarea unei perioade privind convocarea şedinţei ordinare a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, care ar permite examinarea întregului spectru de chestiuni ce ţin de acest domeniu.

Un element important al dialogului l-a constituit protecţia socială a cetăţenilor R. Moldova aflaţi la muncă în Federaţia Rusă, fiind convenită continuarea discuţiilor la nivel de experţi în vederea finalizării şi pregătirii către semnare a unor acorduri bilaterale ce reglementează problematica respectivă.

De asemenea, a fost examinat subiectul cooperării moldo-ruse în domeniul umanitar, în special, organizarea Zilelor Culturii R. Moldova în Federaţia Rusă şi pregătirea pentru semnare a Programului bilateral în domeniul umanitar pentru anii 2014-2016.

Un subiect aparte al discuţiilor a ţinut de evoluţiile în reglementarea conflictului transnistrean, părţile pledând pentru soluţionarea acestuia în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova. De asemenea, a fost abordată situaţia şcolilor cu predare în limba română în regiunea transnistreană şi asigurarea accesului la terenurile agricole pentru locuitorii din satul Doroţcaia. Ministrul Natalia Gherman a prezentat argumentele care infirmă declaraţiile cu privire la existenţa unor acţiuni de blocare a regiunii transnistrene a R. Moldova.

O atenţie specială a fost acordată problemei retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova.

În contextul procesului de integrare europeană a ţării, partea rusă a fost informată despre intenţiile de a semna în viitorul apropiat Acordul de Asociere RM–UE, care include crearea Zonei de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, convenind asupra organizării unor consultări bilaterale la nivel de experţi în acest domeniu.

La finele întrevederii cei doi miniştri de Externe au semnat Planul de consultări între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse pentru anii 2014-2015.

De asemenea, Natalia Gherman a participat şi la reuniunea ordinară a Consiliului miniştrilor Afacerilor Externe al statelor-membre CSI, care s-a desfăşurat tot la Moscova, scrie Moldpres.

Agenda reuniunii a inclus mai multe subiecte ce ţin de colaborarea în diverse domenii de interes reciproc, preponderent în domeniul umanitar. În conformitate cu legislaţia naţională, R. Moldova nu a participat la examinarea documentelor privind colaborarea politico-militară a statelor-membre ale CSI.

În cadrul discuţiilor, ministrul Natalia Gherman a informat despre prevederile Acordului de Asociere RM – UE, menţionând organizarea la 13 martie 2014, la Moscova, a unei reuniuni a reprezentanţilor statelor-membre ale CSI pe marginea Zonei de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător dintre R. Moldova şi UE.

Cu referire la criza din Ucraina, şefa diplomaţiei de la Chişinău a reiterat poziţia R. Moldova privind necesitatea respectării principiilor de bază ale dreptului internaţional, în special, integrităţii teritoriale şi suveranităţii statelor. De asemenea, a fost menţionat faptul că soluţionarea paşnică a crizei din regiune corespunde intereselor tuturor statelor CSI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor