Vicepremierul Dragoş Anastasiu ar fi recunoscut că a dat mită timp de 8 ani unei foste inspectoare ANAF / Reacţia Guvernului

Dragos Anastasiu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Ana Ion
25.07.2025

UPDATE. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului Bolojan, Ioana Dogioiu, a anunţat poziţia oficială a Executivului în acest caz:

"Vicepremierul Dragoş Anastasiu nu a avut calitate de denunţător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluţionat prin Hotărârea 1258/2023.

Singura sa calitate a fost aceea de martor. A fost audiat în această calitate de procurori şi judecători care nu au considerat că sunt întrunite condiţiile pentru schimbarea acestei unice calităţi. Dosarul penal s-a incheiat prin hotărâre defintiva.

Circumstanţele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier şi cu atribuţiile dlui Dragoş Anastasiu."

* * *

Vicepremierul Dragoş Anastasiu ar fi recunoscut în instanţă că i-a oferit mită, timp de opt ani, fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, sub forma unui contract fictiv, ca „protecţie” pentru una dintre firmele sale, relatează Realitatea Plus.

Informaţia apare în motivarea Curţii de Apel Bucureşti, publicată de televiziunea citată, în dosarul de corupţie în care Angela Burlacu a fost condamnată.

Potrivit documentului, Anastasiu ar fi declarat că, în urma unui control fiscal la una dintre companiile sale, Burlacu i-ar fi sugerat încheierea unui contract cu o firmă indicată de ea, pentru plata lunară a 2000 de euro. Contractul ar fi fost, de fapt, un paravan pentru mită. Anastasiu ar fi perceput propunerea ca un şantaj, dar şi ca o formă de protecţie, acceptând astfel încheierea contractului.

„Aşa cum s-a arătat anterior martorul Anastasiu Dragoş Michael alături de martorul Băciucu Cristian, factori decidenţi în cadrul grupului Eurolines, au agreat propunerea inculpatei de încheiere a contractului fictiv în baza căruia a fost plătită suma totală de 218.582,44 lei, pentru ca în acelaşi timp inculpata să diversifice modalitatea de intrare în posesia foloaselor necuvenite stabilite iniţial prin compensarea sumelor de bani datorate de grupul Eurolines (soc. Rombus Transport), în baza prestaţiilor efectuate conform contractului fictiv, cu serviciile turistice contractate de inculpată de la acelaşi grup, iar ulterior prin achiziţionarea de servicii turistice în nume propriu”, se arată în documentul publicat de Realitatea Plus.

Instanţa reţine că, „din probatoriul administrat rezultă că pretenţiile materiale ale inculpatei au fost formulate în cursul lunilor mai – august 2009 şi au fost satisfăcute începând cu data de 16.11.2009 (data plăţii primei facturi emise în cadrul contractului) şi până în cursul anului 2017”.

Inclusiv Dragoş Anastasiu ar fi arătat în faţa instanţei că de fapt contractul „a fost unul fictiv, întrucât cineva doar a mimat că încearcă să facă ceva, practic nu am avut niciun beneficiu”.

"Rezultă aşadar că acest contract a avut un caracter fictiv, astfel că prezenţa membrilor familiei inculpatei în cadrul grupului de firme Eurolines pentru remedierea neregulilor constatate de aceasta nu a avut decât scopul de a justifica într-o oarecare măsură foloasele materiale pretinse de inculpată în vederea neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu".

Instanţa a concluzionat că între 2009 şi 2017, suma totală plătită către firma controlată de Burlacu, prin intermediul fiului acesteia, s-a ridicat la aproximativ 150.000 de euro, incluzând plăţi directe şi servicii turistice oferite de firmele din grupul Eurolines.

Angela Burlacu a fost condamnată definitiv, în iunie 2023, la 5 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Întrebată despre această situaţie, purtătoarea de cuvânt a Guvernului a declarat că actualul vicepremier n-a fost învinuit, inculpat sau condamnat într-un dosar de dare de mită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor