Vicepremierul Daniel Suciu, după adoptarea Codului Administrativ: "Orice nobil, ca să nu spun baron local..."

Daniel Suciu
Daniel Suciu (Epoch Times România)

Codul administrativ proaspăt adoptat prin ordonanţă de urgenţă ridică o serie de probleme grave, una dintre acestea fiind punerea într-o poziţie de vulnerabilitate a funcţionarului public în faţa aleşilor locali, sunt de părere partidele din opoziţie şi sindicatele din administraţie.

Vicepremierul Daniel Suciu, ministrul al Dezvoltării Regionale, a respins, marţi seară, în cadrul unei conferinţe de presă, criticile aduse noului Cod Administrativ, proaspăt adoptat prin ordonanţă de urgenţă, potrivit cărora funcţionarii publici sunt puşi de acum într-o poziţie de vulnerabilitate, practic fiind mutată răspunderea pentru actele administrative ilegale de la primari la aceştia.

Daniel Suciu a susţinut că acest subiect a fost interpretat în fel şi chip.

„Aleşii locali vor răspunde exclusiv pentru aprecierea necesităţii şi oportunitatea actelor administrative, în schimb, trebuie să o spun, acest lucru nu înseamnă că nu răspund pentru legalitate. Înţeleg, pot înţelege poziţia sindicatelor din administraţie. Pot înţelege, dar doar până la un anumit punct, ipoteza conform căreia orice nobil, ca să nu spun baron local pune un funcţionar public să facă o ilegalitate şi doar funcţionarul răspunde. Acest lucru este fals şi o spun cu toată responsabilitatea funcţiei mele. Niciodată, niciun ales local nu trebuie să oblige, să sugereze sau să ceară unui funcţionar public să încalce legea”, a declarat Daniel Suciu.

Vicepremierul a mai adăugat că „funcţionarul public este protejat de o lege specială vis-a-vis de refuzul de a comite un act pe care îl consideră ilegal”.

Reacţii critice pe această temă au fost multe. Printre ele se numără şi semnalul de alarmă tras de Sorin Ioniţă, preşedintele think tank-ului Expert Forum, care a avertizat că respectivul act normativ conţine două bombe majore, altele decât pensiile speciale ale primarilor.

Mai exact, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene vor putea face liniştiţi licitaţii dubioase şi transferuri de active suspecte fără să mai fie nevoie să semneze personal, împingând la înaintare funcţionarii. Mai mult, potrivit expertului, prin OUG-ul de mâine practic se legalizează şi accelerează toate "Belinele şi Teldrumurile".

Redăm postarea expertului în politici publice şi dezvoltare locală:

SOS pe bune. Fraţilor, e groasă: mâine bagă Veorica prin ordonanţă Codul Administrativ. Şi uitaţi de pensiile speciale ale primarilor: să fie primit, la atâţia pomanagii care sunt, ce mai contează 3200 în plus?

Dar sunt 2 bombe majore acolo:

(1) Antifonarea completă a primarilor şi preş(edinţilor) CJ faţă de DNA, deoarece porcăriile de aci înainte se pot face fără semnătura lor. Pentru orice licitaţie mânărită şi transfer de active suspect vor chema un piticot de funcţionar, îi vor suci mâna la spate şi aia e. S-a terminat cu abuzul în serviciu la baronii locali, ei rămân zen, colectează şpaga fără să mai semneze. E chiar mai mişto decât amnistia.

(2) Am zis transfer de active? Se legalizează şi accelerează toate Belinele şi Teldrumurile, afacerile imobiliare cu plaje (sună cunoscut? oameni din MDRAP şi CJ Constanţa şi Tulcea, ceva?), ba chiar şi asta de ieri cu depoul de tramvaie Victoria. Trai pe vătrai, dezincriminări pe bandă, mutări şi concesionări la liber.

Nu-mi dau seama dacă Veorica realizează ce i-a pus MDRAP în mapă, dar e chestie de dat cu parul în Piaţa Victoriei. Începe iar balul cu ordonanţele, copii, doar o lună i-a ţinut pocăiala.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne