Viaţa secretă a noului director FMI, Christine Lagarde

Christine Lagarde fost campioană la înot sincron, este înconjurată de bărbaţi linguşitori şi se spune că ar fi fost reprezentată într-o caricatură ca o ''dominatrix'' care îi biciuieşte pe bancheri, aşa că este, poate, surprinzător să aflăm că e totodată şi cea mai puternică femeie din lume, după ce a preluat conducerea FMI, scrie joi Daily Mail.
Noul preşedinte FMI, Christine Lagarde (JIM WATSON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.07.2011

Christine Lagarde fost campioană la înot sincron, este înconjurată de bărbaţi linguşitori şi se spune că ar fi fost reprezentată într-o caricatură ca o ''dominatrix'' care îi biciuieşte pe bancheri, aşa că este, poate, surprinzător să aflăm că e totodată şi cea mai puternică femeie din lume, după ce a preluat conducerea FMI, scrie joi Daily Mail.

Impecabil îmbrăcată, Lagarde, fost ministru de finanţe al Franţei şi mamă, divorţată, a doi copii, va prelua de la Dominique Strauss Kahn şefia FMI, după ce acesta a fost acuzat de violarea, la New York, a unei cameriste într-un hotel.

Spre deosebire de compatriotul ei mai scund (DSK are o înălţime de 1,73 metri), Lagarde (56 de ani) are o înălţime de 1,82 metri şi este puţin probabil să aibă dicultăţi în a se adapta la viaţa americană, în condiţiile în care ea a studiat în Statele Unite înainte de a deveni un avocat de succes. Ulterior, Lagarde s-a întors în Franţa pentru a începe o carieră spectaculoasă în politică.

În plus, spre deosebire de Strauss Kahn, Lagarde vorbeşte limba engleză fără cusur, fără nicio urmă de accent şi duce un stil de viaţă mai degrabă nefrancez. Noua şefă a FMI este vegetariană şi nu a consumat niciodată băuturi alcoolice - ambele preferinţe fiind considerate aproape nişte păcate în Franţa.

Lagarde este un tip foarte diferit de politician de predecesorul său. Ea nu s-a ''căţărat'' în sala de cabinet a Palatului Elysee cu ajutorul scărilor înguste şi întortocheate de la 'Les Grande Ecoles' sau printr-un comportament supus în cadrul partidului, ci a făcut-o în stilul său, deşi cu o tentă de fler galic.

Lagarde s-a născut Christine Lallouette, la Paris, în 1956. Tatăl său, Robert Lallouette, era profesor universitar de limba engleză, iar mama sa, Nicole, profesoară de şcoală.

În timpul copilăriei, petrecută pe dealurile idilice din Normandia din apropiere de Rouen, părinţii au familiarizat-o pe Christine cu limba, cultura şi ideile americane, deşi la acel moment, mulţi francezi, inclusiv preşedintele Charles DeGaulle, le respingeau.

În adolescenţă, Lagarde a fost membră a echipei naţionale franceze de înot sincron, iar la 18 ani a câştigat o bursă pentru a studia la şcoala privată de fete Holton-Arms, din Bethesda, Maryland.

Ulterior, ea a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Paris X şi a obţinut un master în ştiinţe politice la Institutul de Studii Politice din Aix-en-Provence.

După terminarea studiilor, Lagarde s-a alăturat unei mari firme de avocatură americane, Baker şi McKenzie, la Paris, în 1981 şi prin meritele sale considerabile a ajuns să fie preşedintele acesteia, la nivel mondial, în Chicago.

Lagarde are doi fii, Pierre-Henri Lagarde, 25 de ani, şi Thomas Lagarde, 23 de ani, şi găseşte timp pentru a găti şi pentru grădinărit.

Cu toate acestea, ea a avut întotdeauna o pasiune pentru politică. Ca studentă a fost asistenta lui William Cohen, care a devenit mai târziu ministru al apărării în timpul preşedintelui Bill Clinton.

Lagarde, care are o relaţie cu omul de afaceri Xavier Giocanti din 2006, s-a mutat înapoi în Franţa şi în 2005 a intrat în politica franceză unde a avut o carieră spectaculoasă.

Prima dată, Lagarde a obţinut funcţia de ministru al comerţului, pentru ca, în mai 2007, să devină ministru al agriculturii şi apoi, în mai puţin de o lună, prima femeie care a deţinut în Franţa portofoliul finanţelor. În munca sa, ea a refuzat să respingă ideile modelului economic anglo-saxon.

Biroul său este acoperit cu caricaturi care o înfăţişează, favorita sa fiind una în care este înfăţişată ca o ''dominatrix'' biciuind un bancher.

Deşi unii se pot întreba de ce FMI a numit încă un politician francez la conducerea sa - ba chiar mai mult, unul care nu se teme să flirteze - pentru Lagarde, diferenţa fundamentală este că e femeie şi că îşi preţuieşte feminitatea la fel de mult ca inteligenţa.

'Urăsc să spun, dar există modalităţi feminine şi masculine de a avea de-a face cu puterea, deoarece cred că fiecare dintre noi are o parte de sex feminin şi una de sex masculin', declara ea pentru revista Forbes în 2009.

Înainte de a se alătura FMI, Lagarde s-a clasat pe un loc 17 în topul celor mai puternice femei din lume şi a primit laude din toată lumea pentru activitatea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor