Viaţa cetăţenilor R.Moldova în Rusia

(MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
08.04.2012

Într-un articol apărut recent în publicaţia rusă Sobesednik, autorul scrie că după câteva luni într-o ţară străină, moldovenii nu se deosebesc de populaţia locală. „Rareori pot fi recunoscuţi după accent şi mai rar după un nume neobişnuit. Printre ceilalţi muncitori migranţi, cetăţenii R. Moldova par a fi mai puţin bizari, datorită capacităţii lor de a fuziona cu mediul înconjurător şi cu orice mediu social”, menţionează acesta.

Plecând de acasă, lucrează în domeniul construcţiilor, devin cerşetori sau se căsătoresc pentru a obţine cetăţenie. Acestea sunt doar câteva metode la care apelează moldovenii care emigrează pentru a munci sau a se stabili cu traiul în capitala Federaţiei Ruse, relatează unimedia.

Sursa subliniază că moldovenii pleacă de acasă cu uşurinţă, iar în ultimii 15 ani de independenţă a Republicii Moldova, din ţară au plecat aproximativ un milion de cetăţeni, dintre care trei sferturi s-au stabilit în Rusia. Potrivit acestuia, conform datelor oficiale ale Serviciului Federal de Migraţiune, în Federaţia Rusă sunt 211 mii de migranţi din Moldova. Cifrele neoficiale arată că doar în Moscova sunt de două ori mai mulţi. Asta în timp ce fiecare al treilea se află aici fără acte în regulă.

„Se credea că moldovenii pot face foarte bine două lucruri: vinul şi reparaţia. Dacă primul este pentru uz personal, atunci talentul de a construi este destinat exportului”, constată autorul articolului.

Acesta povesteşte că este dificil să tragi pe sfoară un moldovean, spre deosebire de ceilalţi migranţi din Asia Centrală, care, deseori, sunt vânduţi în sclavie chiar de compatrioţii săi. Moldovenii în cea mai mare parte vorbesc rusa, se orientează mai bine în spaţiu şi nu permit să fie înşelaţi. Cu toate acestea un muncitor ilegal întotdeauna riscă să nu fie amăgit.

Sursa mai scrie că moldovenii deseori nimeresc în „mafia” cerşetorilor. Un cerşetor cu aspect slavon în 80% din cazuri nu este rus, sau ucrainean, ci un moldovean. Ei rareori sunt ademeniţi în cerşetorie prin forţă sau înşelătorie, în mare parte este o urmare a degradării proprii.

Acesta subliniază că spre deosebire de ceilalţi migranţi, cetăţenii Republicii Moldova nu prea au o afacere proprie. „Spre exemplu, în Moscova, există doar un singur restaurant moldovenesc, şi acela pe lângă ambasadă. Pe vremurile sovietice, moldovenii de multe ori vindeau produse în pieţele alimentare, însă acum cele mai bune locuri sunt ocupate de caucazieni. În cel mai bun caz, moldovenii sunt angajaţi în calitate de vânzători”, scrie autorul.

„Bărbaţii moldoveni sunt mult mai fideli. Divorţurile deseori sunt fictive, asta pentru a se căsători fictiv. În prezent, acesta este cel mai răspândit mod de a obţine cetăţenia rusă. Mai mult, pentru cetăţeni moldoveni această procedură este mai puţin costisitoare. Dacă unui reprezentant al Asiei Centrale, femeile din Moscova îi cer 300 mii de ruble, atunci un moldovean scoate din buzunar doar 30 – 45 mii”, se mai spune în articolul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor