Veşti bune dinspre Guven pentru cei fără venituri. Plata CASS ar putea deveni opţională

În urma uriaşului scandal stârnit de intenţia autorităţilor de a le cere celor fără venituri, catalogaţi "fantome fiscale", să cotizeze la sistemul asigurărilor de sănătate, Guvernul ia în calcul modificarea noului Cod Fiscal, pentru a elimina caracterul de obligativitate a plăţii CASS.
Dan Suciu (www.gov.ro)
Loredana Diacu
06.01.2016

Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care a menţionat că în prezent se face o analiză pe această temă, realatează ziare.com. O decizie ar urma sa fie luată până la finele acestei luni.

"Vrem să eliminăm caracterul de obligativitate cât mai repede. (...) Rămân la această idee: cei fără venituri pot să intre în sistem plătind contribuţia aferentă ultimelor şase luni. E bine ca plata CASS să se facă voluntar, nu obligatoriu, pentru că e un element de coeziune, de responsabilitate fiscală şi socială. Deci, vrem să eliminăm caracterul imperativ, pentru că exista situaţii care nu se justifică", a explicat Dan Suciu, într-o conferinţă de presă organizată după şedinţa de guvern de miercuri.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că Guvernul intenţionează să opereze mai multe modificări la Codul Fiscal iar, în acest context, se pune înrebarea dacă obligarea la plata CASS a oamenilor fără venit respectă principiul justei împărţeli a poverii fiscale.

Costurile pentru colectarea CASS de la cei fără venit par a fi mai mari decât veniturile pe care le-ar obţine statul, a mai opinat Suciu, adăugând că Fiscul nu intenţionează să vâneze oamenii prin ţară.

"Vom încerca, în perioada următoare să clarificăm acest caracter de obligativitate a acestei contribuţii, dar acest guvern o să vrea în continuare creşterea bazei de impozitare", a punctat Dan Suciu.

Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare în prima zi a acestui an, prevede la art.180 că toate persoanele fără venituri vor fi obligate să achite contribuţii la sănătate. Calculele arată că ar fi vorba de 57 de lei pe lună. Dacă plata CASS va deveni opţională, cei ce nu au achitat CASS şi vor dori să beneficieze de servicii medicale în sistemul public de stat vor putea plăti contribuţii retroactiv pe 6 luni.

Suciu s-a referit şi la scandalul Biriş, cel care a stârnit opropriul public vorbind despre scoaterea la lumină a fantomelor fiscale, precizând că premierul Cioloş nu a cerut demisia acestuia şi că în cazul menţionat "nu se pune problema în termeni de demisie".

Reamintim că recent noul secretar de stat de la Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, a stârnit un scandal enorm afirmând că în 2016 se doreşte scoaterea la lumină a "fantomelor fiscale", adică a celor care au reuşit să trăiască fără a declara niciun venit.

"Cum poţi să zici „am trăit fără niciun venit” timp de şase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăieşti şase luni fără să câştigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câştigat, ci de faptul că nu ai declarat? Şi atunci pentru persoanele care timp de şase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de "fantome", a declarat Biriş, stârnind valuri de revoltă şi critici printre români.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor