Veniturile umflate ale fostului premier grec, Giorgois Papandreou

Polivalentul om politic este deputat în Parlamentul grec, preşedinte al Internaţionalei Socialiste, profesor la Harvard şi conferenţiar internaţional. Fostul premier grec este acum unul din cei mai ocupaţi oameni politici
Fostul premier grec, Giorgios Papandreou (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.11.2012

Polivalentul om politic este deputat în Parlamentul grec, preşedinte al Internaţionalei Socialiste, profesor la Harvard şi conferenţiar internaţional. Fostul premier grec este acum unul din cei mai ocupaţi oameni politici. După demisia din executivul grec şi de şef al formaţiunii PASOK, fondată de tatăl său, el a rămas deputat al provinciei Achaea, din Peloponez (leagănul familiei sale). Din 2006 a fost ales preşedinte al IS iar din trimestrul acesta el predă ca profesor invitat la Harvard şi susţine conferinţe în lumea întreagă, notează luni ziarul ABC.

Săptămâna trecută s-au aflat şi alte detalii, având în vedere că el a lipsit de la o sesiune importantă de vot, iar deputaţii trebuie să comunice absenţele preşedinţiei Parlamentului. În timp ce duminică seară la Atena se vota bugetul, obligatoriu pentru a putea primi ultima tranşă din fondul de salvare acordat de troika, Giorgois Papandreou avea prevăzută o conferinţă la Toronto (Canada) pentru Turnaround Management Association.

A fost atât de mare vâltoarea pe care a provocat-o în propriul partid, încât Papandreou a fost nevoit să anuleze conferinţa. Aşa s-a aflat că era unul din conferenţiarii pe care îi are pe listă Harry Walker Agency. Pentru fiecare intervenţie el primeşte 55.000 de dolari, plus cheltuielile de deplasare. Dar conferinţa de la Toronto suscitase deja unele rezerve în comunitatea greacă din Canada, unde familia sa a trăit o parte din exilul său în perioada dictaturii coloneilor. Ulterior s-a aflat că el şi-a programat 18 conferinţe în întreaga lume care i-ar aduce încasări de peste un milion de dolari în câteva luni.

Biroul lui Giorgois Papandreou a răspuns criticilor privind conferinţele şi încasările sale, considerând că sunt calomnii şi că va da publicităţii o declaraţie de venituri. Biroul a insistat că tema principală a tuturor intervenţiilor sale sunt Grecia, marile sacrificii ale cetăţenilor, rezultatele acestor sacrificii şi şansele pe care le are ţara în viitor. Începând din trimestrul acesta, el a fost numit şi profesor invitat la Institutul de Politici la Kennedy School of Government, din cadrul Universităţii Harvard. Cursul constă din discuţii şi activităţi cu studenţii pentru care va primi 20.000 de dolari.

În ce priveşte salariul său de parlamentar, anul acesta el va fi plătit pentru zece luni. Salariile au fost tăiate, de la 14 la 12 luni, din care deputaţii au donat unul, în timp ce altul nu le va fi plătit, pentru luna mai şi iunie când au avut loc alegeri. Înainte de a fi votate ultimele reduceri de salarii săptămâna trecută, salariul unui deputat era de 5.000 de euro pe lună. Postul de preşedinte al Internaţionalei Socialiste este onorific, iar el este plătit doar pentru a-şi acoperi cheltuielile de deplasare, care nu trebuie justificate în declaraţia sa de venit.

Dacă Papandreou declară tot ceea ce câştigă în Grecia şi în străinătate şi plăteşte impozite, nu este niciun fel de problemă legală. Însă mass-media elene asigură că există o problemă etică: Giorgois Papandreou este acum un deputat care nu este prezent în propriul grup parlamentar pe punctul să se dizolve. Şi este totuşi ironic faptul că el este chemat în străinătate să vorbească despre criza căreia guvernul şi partidul său nu au ştiut să-i facă faţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor