Venezuela ocupă locul 3 în privinţa sumei de bani ascunsă în conturile elveţiene ale HSBC

Venezuelenii se întreabă de ce există o legătură între un fost ministru al trezoreriei, un fost bodyguard al răposatului preşedinte Hugo Chavez şi un cont bancar elveţian al HSBC în care se aflau miliarde de dolari.
Logo-ul HSBC. (Frederic J. Brown / AFP / GettyImages)
Andrei Popescu
11.02.2015

Venezuelenii se întreabă de ce există o legătură între un fost ministru al trezoreriei, un fost bodyguard al răposatului preşedinte Hugo Chavez şi un cont bancar elveţian al HSBC în care se aflau miliarde de dolari. Informaţia a apărut în această săptămână după divulgarea unui număr impresionant de mare de documente bancare care au evidenţiat, printre altele, rolul Venezuelei de client major în industria bancară privată a Elveţiei.

Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (CIJI) a publicat duminică un raport care detaliază descoperirile sale bazate pe aproape 60.000 de documente interne ale HSBC din perioada 2006-2007 – documente care au fost publicate de Hervé Falciani, un fost angajat al băncii. Scurgerile informaţionale au aruncat lumină asupra unei industrii bancare discrete care a fost implicată în ascunderea banilor clienţilor bogaţi, în unele cazuri ferindu-i de ochiul autorităţilor fiscale din ţările lor, alteori folosindu-i pentru activităţi ilegale.

În termeni ai sumelor implicate, raportul a susţinut că principalele surse pentru fondurile descoperite în conturile băncii HSBC au fost clienţii din Elveţia şi Regatul Unit, cu 31,2 miliarde USD şi respectiv 21,7 miliarde USD, conform unei statistici International Business Times.

Venezuela a ocupat locul al treilea, cu 14,8 miliarde USD. Această sumă a fost deţinută aparent de Biroul Trezoreriei venezuelene sub numele lui Alejandro Andrade, care a servit ca ministru al trezoreriei în perioada 2007-2010 şi care a fost, de asemenea, preşedinte al Băncii venezuelene pentru Dezvoltare Economică şi Socială, cunoscută sub numele de Bandes, în perioada 2008-2010. Banca a devenit ţinta unui proces american care a implicat patru persoane acuzate de participare într-o schemă financiară de pe urma căreia a beneficiat vicepreşedintele Bandes şi o firmă de intermediere din Miami. Se pare că acea schemă a avut loc în timpul mandatului lui Andrade, dar acesta nu a fost implicat în proces.

De asemenea, Andrade a fost un asociat apropiat al lui Chavez, participând cu acesta la lovitura de stat eşuată din 1992. Conform raportului CIJI, Andrade locuieşte acum în Palm County, Florida şi a învestit într-o afacere cu cai.

Conform datelor consorţiului, contul lui Andrade conţinea 11,9 miliarde USD. Prin comparaţie, PIB-ul Venezuelei pe cap de locuitor a fost în 2007 de 8.300 USD. Faptul că cineva deţine bani într-un cont elveţian nu înseamnă neapărat că ar fi implicat în infracţiuni financiare: unele persoane de mare calibru (incluzând celebrităţi americane precum Christian Slater şi Phil Collins, sau regii Iordaniei şi Marocului) au fost numiţi în documentele divulgate fără a se pune prea multe întrebări. Dar situaţia lui Andrade a atras atenţia în Venezuela, o ţară care nu deţine o reputaţie prea strălucită în privinţa transparenţei. ONG-ul Transparency Internaţional clasând Venezuela pe locul 161 din 172 în Indicele pentru 2014 de Percepere a Corupţiei. Poziţia Venezuelei a fost cea mai joasă în rândul ţărilor latin americane, căzând doar cu un loc în spatele statului Haiti, cvasi-eşuat.

Alte ţări latin americane au avut mii de clienţi care şi-au ascuns câteva miliarde de dolari în conturile HSBC în timpul aceleiaşi perioade de timp, a susţinut raportul. Brazilia a ocupat locul 9 în termeni ai cantităţilor de dolari depozitaţi la HSBC, cu suma de 7 miliarde USD; Argentina a ocupat locul 21 cu 3,5 miliarde USD şi Panama a ajuns pe locul 25 cu 2,8 miliarde USD.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor