Venezuela, o ţară în comă indusă
alte articole
Cursurile şcolare s-au reluat luni în Venezuela: miile de elevi pe stradă vor fi primul indiciu al normalizării activităţii după lunga pauză a sărbătorilor de iarnă. Totuşi în ţară domneşte confuzia privind starea de sănătate a preşedintelui Hugo Chavez şi a capacităţii sale de a putea fi învestit, la 10 ianuarie, pentru un al treilea mandat. Cu Chavez bolnav şi internat în Cuba, autorităţile în frunte cu succesorul său desemnat, Nicolas Maduro, s-au concentrat asupra gestionării politice a crizei. O bună parte a guvernului se perindă continuu cu avionul, între Caracas şi Havana, unde se poartă adevăratele discuţii pentru a arbitra o posibilă tranziţie, notează luni ziarul El Pais.
Între timp, gestionarea treburilor curente ale ţării este paralizată. Un simbol al acestei situaţii este noul mausoleu construit pentru a adăposti rămăşiţele pământeşti ale eroului eliberator Simon Bolívar: o imensă structură de marmură ridicată în mijlocul clădirilor modeste moştenite din epoca colonială în nordul Caracasului. Comandată de însuşi preşedintele, construcţia a fost încredinţată unor parteneri apropiaţi ai acestuia. Inaugurarea a fost de multe ori amânată. Iniţial s-a dorit pentru 18 decembrie, când se comemora moartea lui Bolivar, dar alegerile regionale unde puterea 'chavistă' a obţinut un triumf covârşitor au dus la o nouă amânare, iar uriaşul de marmură nu şi-a mai deschis porţile.
Din decembrie presa şi reţelele sociale denunţă şi paralizarea lucrărilor la noul cartier de locuinţe sociale care prevedea darea în folosinţă a 200.000 de apartamente în anul 2012 şi care a ajutat guvernul să obţină capitalul politic necesar pentru alegeri. Penuria produselor de bază se simte din plin. După nenumăratele exproprieri, guvernul controlează 50% din piaţa alimentelor şi un procent similar privind distribuţia, alături de 5 milioane de teren cultivabil. Totuşi produse precum făina, uleiul sau pasta de dinţi lipsesc de pe piaţă. Jumătate din fabricile manufacturiere au dispărut din 2002. Guvernul face importuri masive de alimente, dar porturile nu au capacitatea suficientă pentru a primi un volum atât de mare de mărfuri.
Până la a patra sa operaţie în Cuba şi în lungile perioade de convalescenţă, Chavez rezolva treburile administrative ale statutului prin rezoluţii dictate de la Havana, o metodă criticată de jurişti, având în vedere că în Constituţie se stipulează că sediul guvernului este la Caracas. Ultima rezoluţie de acest tip a expediat-o la 4 decembrie când a numit, de la Havana, şapte noi ambasadori. Alte decizii importante necesită însă un capital politic şi o autonomie pe care doar preşedintele Chavez o deţine. Este vorba de devalorizarea monedei, bolivar, pe care experţii o consideră inevitabilă încă din noiembrie. Iar deficitul de aproape 20 la sută ar fi principala cauză.
Devalorizarea într-o ţară care importă o bună parte din ceea ce consumă se va repercuta asupra inflaţiei, deja înaltă, de 19% în 2012. Pericolul unei explozii sociale şi a unei deteriorări politice pândeşte ţara. Este vorba de o fractură pe care nu par dispuşi să şi-o asume, nici ministrul planificării şi mentor al lui Chavez, Jorge Giordani şi nici preşedintele Băncii Centrale, Nelson Merentes. Se pare că nici un eventual preşedinte Maduro nu şi-ar asuma un asemenea risc, în contextul instabilităţii politice şi instituţionale şi al uriaşei structuri de asistenţă socială construită de Chavez. Aşa a funcţionat regimul personal 'chavist'. Dar agravarea stării de sănătate a lui Chavez l-a împiedicat să construiască o structură politică, capabilă să-i supravieţuiască şi să ducă la o 'ireversibilitate a revoluţiei' .