Venezuela: Liderul opoziţiei susţine că familia i-a fost ameninţată
alte articole
Juan Guaido, liderul opoziţiei venezuelene şi autoproclamatul preşedinte interimar al Venezuelei, a avertizat autorităţile regimului Nicolas Maduro să nu se atingă de familia sa, potrivit Euronews.
Guaido a declarat unei mulţimi de susţinători la Universitatea Centrală că familia sa a fost ameninţată de ofiţeri dintr-o temută unitate a Securităţii statului, potrivit Reuters. El a adăugat că ameninţările au avut loc în timp ce fiica sa cea mai mică se afla în casă.
Liderul opoziţiei a afirmat că “familia este sacră”, adăugând: “Către funcţionarii care consideră că pot trece linia roşie, către funcţionarii care consideră că pot acţiona ca nişte laşi, interferând cu familia. Există tot felul de tipuri de coduri (de conduită) în toate tipurile de evenimente. Politice, sportive, inclusiv mafia are coduri. Unul dintre coduri este acela că familia este sacră. Copiii sunt sacri. Soţiile sunt sacre. Aşadar, nu treceţi linia roşie, funcţionarilor (adică angajaţi ai lui Maduro). Către toţi funcţionarii! Gândiţi-vă la famiile voastre. Gândiţi-vă la codul onoarei sau, aşa cum spunem noi în Venezuela, la ceea ce înseamnă să fii om în Venezuela”.
Potrivit raportului Reuters, poliţia şi-a retras unităţile când ţările vecine s-au adunat pentru a protesta împotriva acţiunilor lor.
Tensiunile s-au amplificat în Venezuela, în condiţiile în care SUA şi o serie de alte guverne regionale şi occidentale îl susţin pe Guaido ca lider al ţării sud-american, în timp ce Rusia şi China îl susţin pe socialistul Nicolas Maduro.
De asemenea, Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie privind recunoaşterea lui Guaido ca preşedinte interimar al ţării sud-americane, cerând tuturor statelor membre să ia aceeaşi decizie.
Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar în 23 ianuarie, pe fondul amplificării crizei politice din ţară. Sute de mii de oameni au protestat în aceeaşi zi împotriva lui Maduro, iar poliţia a luat măsuri de suprimare a protestelor. Se estimează că cel puţin 40 de persoane au fost ucise în violenţele politice de săptămâna trecută, inclusiv 26 de manifestanţi împuşcaţi de forţele de ordine pro-guvernamentale, a declarat în urmă cu câteva zile ONU.
Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburilor valutare.
Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.