Vaticanul ia măsuri pentru a lupta împotriva spălării banilor
Vaticanul a înfiinţat o nouă autoritate financiară pentru a lupta împotriva spălării de bani şi pentru a face operaţiunile sale financiare mai transparente, relatează BBC.
Papa a promulgat noile reguli pentru a armoniza reglementările bancare ale Vaticanului cu eforturile internaţionale de a combate spălarea de bani şi finanţarea terorismului. El a dat asigurări că Vaticanul vrea să se alăture eforturilor altor ţări de a acoperi golurile juridice care le-au permis infractorilor să profite de sectorul financiar.
Măsura intervine înainte de termenul limită impus de UE în acest sens, 31 decembrie, şi după ce Vaticanul a fost acuzat că încalcă normele internaţionale privind spălarea de bani.
Reglementările vor intra în vigoare în 1 aprilie, după ce noul organism va fi înfiinţat şi după ce vor fi aleşi membrii săi.
În septembrie, procurorii din Roma au lansat oficial o anchetă penală privind directorul Băncii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, şi adjunctul său, după ce au au fost sesizaţi de Banca Italiei privind posibila spălare a banilor.
Autorităţile italiene au confiscat 23 de milioane de euro, pe care Vaticanul îi depusese la o filială a unei bănci comerciale italiene din apropiere de piaţa San Pietro, aparent fără a identifica proprietarul banilor sau destinatarul lor.
Vaticanul a dat asigurări că a fost vorba de o neînţelegere şi că nici banca sa, nici angajaţii nu au comis nicio ilegalitate.
Banca Vaticanului, cunoscută oficial drept Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR), a fost înfiinţată oficial în timpul celui de al Doilea Război Mondial pentru a administra conturile ordinelor religioase, cardinalilor, episcopilor şi preoţilor.
IOR a fost implicată într-un scandal şi în 1982, când guvernatorul său, arhiepiscopul Paul Marcinkus, a fost pus sub acuzare pentru implicare în prăbuşirea uneia dintre cele mai mari bănci private din Peninsulă, Banco Ambrosiano. El nu a fost arestat niciodată.