Vaticanul ia măsuri pentru a lupta împotriva spălării banilor

(Franco Origlia / Getty Images)
Epoch Times România
31.12.2010

Vaticanul a înfiinţat o nouă autoritate financiară pentru a lupta împotriva spălării de bani şi pentru a face operaţiunile sale financiare mai transparente, relatează BBC.

Papa a promulgat noile reguli pentru a armoniza reglementările bancare ale Vaticanului cu eforturile internaţionale de a combate spălarea de bani şi finanţarea terorismului. El a dat asigurări că Vaticanul vrea să se alăture eforturilor altor ţări de a acoperi golurile juridice care le-au permis infractorilor să profite de sectorul financiar.

Măsura intervine înainte de termenul limită impus de UE în acest sens, 31 decembrie, şi după ce Vaticanul a fost acuzat că încalcă normele internaţionale privind spălarea de bani.

Reglementările vor intra în vigoare în 1 aprilie, după ce noul organism va fi înfiinţat şi după ce vor fi aleşi membrii săi.

În septembrie, procurorii din Roma au lansat oficial o anchetă penală privind directorul Băncii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, şi adjunctul său, după ce au au fost sesizaţi de Banca Italiei privind posibila spălare a banilor.

Autorităţile italiene au confiscat 23 de milioane de euro, pe care Vaticanul îi depusese la o filială a unei bănci comerciale italiene din apropiere de piaţa San Pietro, aparent fără a identifica proprietarul banilor sau destinatarul lor.

Vaticanul a dat asigurări că a fost vorba de o neînţelegere şi că nici banca sa, nici angajaţii nu au comis nicio ilegalitate.

Banca Vaticanului, cunoscută oficial drept Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR), a fost înfiinţată oficial în timpul celui de al Doilea Război Mondial pentru a administra conturile ordinelor religioase, cardinalilor, episcopilor şi preoţilor.

IOR a fost implicată într-un scandal şi în 1982, când guvernatorul său, arhiepiscopul Paul Marcinkus, a fost pus sub acuzare pentru implicare în prăbuşirea uneia dintre cele mai mari bănci private din Peninsulă, Banco Ambrosiano. El nu a fost arestat niciodată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor