Vaticanul deschide arhive rare
Vaticanul a anuntat ca va deschide pentru istorici arhivele sale de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, oferind o imagine si patrundere rara in atitudinea Bisericii Catolice in fata cresterii Germaniei naziste si a Razboiului Civil spaniol.
“Intampin decizia eliberarii de documente, dar indemn Vaticanul sa faca mai mult,” a declarat rabinul Marvin Hier, decan si fondator al Centrului Simon Wiesenthal din Los Angeles.
“Pentru noi, o deschidere completa a arhivelor Vaticanului ce acopera perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 60 de ani dupa sfarsitul Holocaustului, ar fi un semn aditional al constiintei istorice si va satisface de asemenea criticii,” a declarat rabinul Abraham Lehrer anul trecut in august Papei Benedict, conform agentiei Reuters.
Eliberarea arhivelor a indeplinit o promisiune facuta de raposatul Papa John Paul al 2-lea in 2003, ca urmare a unei presiuni din partea istoricilor si grupurilor evreiesti.
Datorita distrugerii arhivelor Bisericii din Berlin in timpul rzboiului, noua eliberare de documente ar putea oferi o sclipire asupra actiunilor jucate Papa Pius al 12-lea. El a fost acuzat de unii critici ca nu i-a ajutat pe evrei sa infrunte Holocaustul.
Unul dintre documente, conform unui raport al BBC, care este asteptat a fi disponibil este intitulat “Humani Generis Unitatas” sau “Unitatea Rasei Umane,” care nu a fost niciodata eliberat oficial datorita mortii lui Papa Pius al XI-lea. Documentul a fost imputernicit, la cererea episcopilor germani, sa denunte ideologia si regimul nazist. A fost interzis de regimul nazist, care si-a inasprit represiunea impotriva Bisericii prin arestarea a mii de preoti si trimiterea lor la lagarul de concentrare Dachau.
Documentele vor dezvalui de asemenea noi informatii asupra relatiei dintre Vatican si Spania in timpul conducerii fasciste a generalului Franco.
Se considera ca Natinalistii Spanioli sub conducerea generalului Francisco Franco au avut legaturi puternice cu Biserica in razboiul civil dintre anii 1936-1939.