Vasul de croazieră Concordia 'şi-a pierdut sufletul'
Directorul companiei Costa Cruceros din Spania infirmă zvonurile că în spatele proiectului de readucere la suprafaţă, dintr-o bucată, a vasului Costa Concordia ar exista un plan privind reluarea navigaţiei a pachebotului. 'M-aş bucura ca vasul Concordia să navigheze din nou. Am făcut trei croaziere pe acest vas şi ar fi bine să fie repus pe linia de plutire. Dar nava şi-a pierdut sufletul, iar o barcă fără suflet nu mai are niciun sens', este de părere Bernardo Echevarría, directorul Costa Cruceros, într-un interviu acordat vineri ziarului ABC.
Ştirea că nava Costa Concordia va fi scoasă la suprafaţă de compania americană Titan Salvage în asociere cu cea italiană Micoperi a suscitat o dezbatere pe Facebook privind soarta acestui pachebut care eşuat la 13 ianuarie în faţă insulei italiene Giglio. Ziarul peruan El Comercio se întreba chiar pe prima pagină: 'Se va întoarce pe mare?'. Bernardo Echevarría a vrut să frâneze aceste speculaţii spunând că după 'un asemenea accident recuperarea unei nave este foarte dificilă'. În opinia sa, aducerea la suprafaţă a navei 'dintr-o bucată' nu este cea mai uşoară, dar oferă mai multe garanţii medio ambientale, un aspect deja scos în evidenţă de preşedintele companiei Costa, Pier Luigi Foschi.
Foschi anunţase că Titan Salvage, înfiinţată în Florida în urmă cu 32 de ani, şi-a adjudecat contractul pentru a desfăşura operaţiunile de salvare cele mai complicate din istoria sa: 'Cum s-a întâmplat în cazul extracţiei combustibilului, am încercat să identificăm cea mai bună soluţie pentru a proteja insula, mediul marin şi zona turistică', a spus el. Insula Giglio este înconjurată de zone de pescuit şi este un sanctuar pentru delfini, iar turismul este un pilon al economiei sale. Compania Costa asigură într-un comunicat că protecţia mediului înconjurător va fi 'o prioritate maximă' şi că prezenţa lucrătorilor de salvare 'nu va avea niciun impact semnificativ asupra locurilor de cazare ale hotelurilor în sezonul de vară'.
Baza principală a operaţiunilor va fi instalată pe ţărm, în apropiere de Civitavecchia, unde vor fi depozitate echipamentele şi materialele necesare operaţiunii pentru 'a evita orice impact asupra activităţilor din portul Giglio', arată compania, care va plăti 300 de milioane de dolari cât costă lucrările. Salvarea pachebotului fără a-i afecta structura va permite accesul la toate compartimentele şi 'la cutiile de valori' unde pasagerii îşi păstrau obiectele de preţ', asigură Echevarría. La bordul navei călătoreau 4.229 de persoane, din care au murit 32, între care şi un cetăţean spaniol.
Contractul a fost acordat companiei Titan după ce au fost analizate mai multe oferte 'de nivel înalt' şi de renume internaţional. Planul, care a fost selectat de o Echipă de Evaluare formată din specialişti ai - Costa Cruceros, Carnival Corporation & plc, London Offshore Consultants şi club Standard P&I - respectă principalele obiective incluse în specificaţiile ofertei: readucerea navei dintr-o bucată, risc minim, minimum impact medioambiental, protejarea economiei şi turismului din Giglio şi securitate maximă a lucrărilor.
Operaţiunea pentru repunerea pe linia de plutire a navei şi remorcarea sa într-un port italian, unde nava va fi recondiţionată, se va prelungi timp de un an. Enrico Rossi, preşedintele regiunii Toscana, de care depinde insula în faţa căreia a eşuat nava, a declarat că vasul va fi dus în portul Livorno, care este cel mai apropiat şi presupune mai puţine riscuri pentru mediul înconjurător. Lucrările vor începe în luna mai, după ce vor primi aprobarea finală a autorităţilor italiene.
La 24 martie, după 32 de zile consecutive, a fost considerată 'tehnic' încheiată extracţia celor 2.300 tone de combustibil aflat la bordul navei Costa Concordia. Operaţiunile, care au inclus curăţirea fundului apelor şi îndepărtarea resturilor rămase de la accident, vor continua până la începerea operaţiunilor de retragere, după care vor fi completate lucrările de curăţire a fundului marin şi de replantare a florei marine.