Vasile Blaga: Premierul Ponta se foloseşte de primari pentru a păcăli CCR
alte articole
Vasile Blaga, preşedintele PDL a declarat vineri că Guvernul Ponta este laş pentru că se foloseşte, prin dispoziţiile date în teritoriu cu privire la actualizarea listelor electorale permanente, de primari ca să păcălească magistraţii de la Curtea Constituţională a României (CCR).
“Modul în care Guvernul instrumentează această nouă acţiune abuzivă, prin memorandumuri care nu au valoare de lege, prin adrese şi circulare transmise pe furiş, arată cât de laş este Guvernul Ponta. Practic se foloseşte de primari în încercarea de a păcăli Curtea Constituţională. USL încearcă să-i forţeze pe primari să acţioneze în interesul politic al Guvernului Ponta, în baza unui act lipsit de valoare juridică. Atragem atenţia că listele electorale permanente cerute de CCR sunt cele în baza cărora a fost organizat referendumul din 29 iulie, adică listele actualizate până la 11 iulie aşa cum cere legea referendumului din care Ministerul Admnistraţiei şi Internelor a scos peste 21.000 de persoane faţă de listele folosite în alegerile locale. Orice altă actualizare este în afară legii, a Constituţiei şi este un demers politic venit să creeze confuzie. Memorandumul secret al Guvernului Ponta încearcă să schimbe realitatea electorală a României şi demonstrează că USL acţionează în continuare în dispreţ faţă de lege, Constituţie şi orice normă democratică”, a afirmat liderul PDL.
De asemenea, Vasile Blaga a anunţat că primarii PDL nu vor fi părtaşi la încălcarea legii şi a deciziei CCR, pentru că memorandumul guvernului de actualizare a listelor electorale este ilegal, atrăgând atenţia celorlalţi primari din ţară să nu intre în “jocul periculos al USL”.
“Vă anunţ că primarii PDL nu vor fi părtaşi la încălcarea legii şi a unei decizii a Curţii Constituţionale. Primarii PDL vor transmite exact listele solicitate de Curte, adică acele liste actualizate până la data de 11 iulie, potrivit legii. Cerem de altfel tuturor primarilor să respecte legile României şi să respecte deciziile Curţii Constituţionale. Atragem atenţia tuturor primarilor din România că nu trebuie să intre în jocul periculos al USL. Memorandumul în baza căruia Guvernul Ponta vrea să elimine categorii întregi de cetăţeni români de pe listele electorale nu are forţă de lege. În consecinţă, operaţiunea de tranşare în baza acestui memorandum nu are bază legală. Guvernul nu poate modifica micşorând sau mărind listele electorale permanente în baza unui act oarecare. USL nu poate scoate niciuna dintre cele nouă categorii de cetăţeni români din listele electorale permanente. Observăm din memorandum că singura ţintă a Guvernului este să elimine cetăţenii români de pe listele permanente şi să-i adauge pe cei care au împlinit între timp 18 ani, au dobândit cetăţenia română şi cei care şi-au recâştigat dreptul de vot pierdut la un moment dat printr-o hotărâre judecătoarească definitivă”, a precizat Vasile Blaga.
Blaga a afirmat că prin acest Memorandum USL a demarat operaţiunea “Epurarea electorală” prin care alianţa social liberal vrea să “vicieze” rezultatul referendumului.
“Practic USL a demarat operaţiune «Epurarea electorală» şi a trecut la raşchetarea listelor electorale. Pentru USL alegătorii români sunt o masă de manevră care poate fi mărită sau micşorată în funcţie de interesele de moment ale trioului Ponta-Antonescu-Voiculescu. Ce ordonă Crin Antonescu seara la Antena 3, execută Ponta a doua zi. USL trebuie să aleagă între România şi Crin Antonescu. Se urmăreşte vicierea rezultatului referendumului. Un referendum se pierde sau se câştigă la urne şi nu prin dispoziţii de la Guvern”, a notat preşedintele PDL.
Totodată, preşedintele suspendat Traian Băsescu a atras joi atenţia asupra neregulilor comise în legătură cu datele legate de validarea referendumului, precizând totodată că nu va fi bătut niciodată de USL pentru ca el a respectat întotdeauna legea, chiar şi atunci când nu-l avantajează.
Vasile Blaga: Radu Stroe este un fals, nu erata CCR
Întrebat de un jurnalist despre declaraţia noului ministru de Interne Radu Stroe potrivit căreia erata CCR trimisă Guvernului şi publicată în “Monitorul Oficial” este un fals, liderul PDL a precizat că “domnul Stroe e un fals.”
“Cred că nu erata CCR este falsă, ea e în «Monitorul Oficial». Cred că domnul Stroe este un fals. Scuzaţi-mi termenul foarte dur, este un ministru al Administraţiei fals. Nu este posibil ca un membru al Guvernului să declare cu de la sine putere că erata publicată în «Monitorul Oficial» este un fals. Câtă responsabilitate are un astfel de cetăţean aflat întâmplător în MAI?”, a conchis liderul PDL.
Radu Stroe, ministrul delegat pentru Administraţie a afirmat vineri că erata trimisă de Curtea Constituţională Guvernului în data de 6 august este un fals, punând accentul pe faptul că preşedintele suspendat Traian Băsescu vrea “să arunce în derizoriu” CCR.
"Cel puţin ultima aventură, pe care eu personal o pun în cârcă cetăţeanului Băsescu Traian, a reuşit aruncarea în derizoriu a Curţii Constituţionale prin cel de-al doilea document, acea erată care reprezintă un fals în cadrul instituţiei Curţii Constituţionale", a declarat Radu Stroe.
În plus, Radu Stroe a precizat că Ministerul Afacerilor Interne nu va lua în considerare acest al doilea document al Curţii Constituţionale, deoarece nu este o decizie a Plenului Curţii, ci “o frază, o adăugire, o erată”nu îl consideră o decizie a Plenului CC, ci "o frază, o adăugire, o erată".
Victor Ponta a declarat joi că "Monitorul Oficial" a primit de la Curtea Constituţională a României (CCR) "un înscris extrem de ciudat" - drept erată, ca rectificare la o decizie a Curţii deja parafată - care era semnat cu o bară. Totodată, premierul a cerut Parchetului General să se pronunţe dacă acesta este un act fals.
Pe data de 2 august, într-un comunicat de presă postat pe site-ul Curţii Constituţionale, Curtea anunţa că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente. Astfel, Curtea a cerut Guvernului ca până pe 31 august să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.
CCR a revenit, luni, cu o adresă către Guvern, în care preciza că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendumului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie.
Confuzia privind solicitarea adresată Guvernului, în urma discuţiilor Curţii Constituţionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicări făcută de un judecător al Curţii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea către Executiv. Prin urmare, s-ar fi cerut Guvernului "actualizarea listelor" de alegători, nu "listele electorale permanente actualizate".