Vara nemulţumirilor din Europa dezvăluie criza forţei de muncă din sectorul turismului

.
. (Facebook - Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj)

După 21 de ani ca agent de servicii la Air France (AIRF.PA), Karim Djeffal şi-a părăsit locul de muncă în timpul pandemiei COVID-19 pentru a-şi înfiinţa propria firmă de consultanţă în materie de job-coaching.

"Dacă nu va funcţiona, nu mă voi mai întoarce în sectorul aviaţiei. Unele ture începeau la 4 dimineaţa, iar altele se terminau la miezul nopţii. Ar putea fi epuizant", spune fără menajamente bărbatul de 41 de ani.

Potrivit Reuters, Djeffal este o mostră a situaţiei cu care se confruntă aeroporturile şi companiile aeriene din întreaga Europa, în timp ce se întrec în a angaja mii de persoane pentru a face faţă cererii reînviate de călătorii, supranumită "călătoria răzbunării", deoarece oamenii încearcă să recupereze vacanţele pierdute în timpul pandemiei.

Aeroporturile din Germania, Franţa, Spania şi Ţările de Jos au încercat să ofere avantaje, inclusiv creşteri salariale şi bonusuri pentru lucrătorii care recomandă unui prieten.

Principalii operatori au semnalat deja mii de locuri de muncă în întreaga Europa. Dar, potrivit industriei, aviaţia europeană în ansamblu a pierdut 600.000 de angajaţi de la începutul pandemiei.

Cu toate acestea, analiştii şi oficialii din industrie spun că această campanie de angajări nu poate veni suficient de repede pentru a elimina riscul de anulare a zborurilor şi de aşteptare îndelungată a călătorilor chiar şi dincolo de perioada de vârf a verii.

Vara în care transportul aerian ar fi trebuit să revină la normal după un vid pandemic de doi ani riscă să devină vara în care modelul de transport aerian low-cost cu volum mare şi costuri reduse s-a prăbuşit - cel puţin pe vasta piaţă integrată a Europei.

Lipsa forţei de muncă şi grevele au provocat deja perturbări la Londra, Amsterdam, Paris, Roma şi Frankfurt în această primăvară.

Companiile aeriene precum gigantul low-cost EasyJet (EZJ.L) anulează sute de zboruri de vară, iar noi greve se pregătesc în Belgia, Spania, Franţa şi Scandinavia.