Valeriu Zgonea: În prezent, la hotel mai stau 151 de deputaţi, majoritatea mutându-se deja în zona privată

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat, miercuri, că în prezent mai sunt cazaţi la hoteluri numai 151 de deputaţi, iar “majoritatea deja s-au mutat în zona privată aşteptând aceste două proiecte de hotărâre ale Senatului şi Camerei votate de cele două plenuri ca să putem să le acordăm suma de 4.000 de lei, informează Realitatea TV.
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)
Ana Petrescu
13.03.2013

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat, miercuri, că în prezent mai sunt cazaţi la hoteluri numai 151 de deputaţi, iar “majoritatea deja s-au mutat în zona privată aşteptând aceste două proiecte de hotărâre ale Senatului şi Camerei votate de cele două plenuri ca să putem să le acordăm suma de 4.000 de lei, informează Realitatea TV.

Hotelierii vor fi anunţaţi cu 15-20 de zile înainte asupra schimbărilor ce vor apărea în procedurile interne cu privire la cazare, în cazul în care Parlamentul va pune de acord Statutul deputaţilor şi senatorilor cu obiecţiile Curţii Constituţionale, a adăugat Zgonea.

"În acest moment, la hotel mai stau 151 de deputaţi. (…) Vom avertiza toate hotelurile că în 15 zile vom shimba procedura internă în Parlament, la Senat şi la Cameră, vorbim de aceeaşi sumă forfetară pentru fiecare parlamentar. Din punctul nostru de vedere, este normal să-i atenţionăm pe aceşti parteneri ai noştri hotelieri cu 15-20 de zile înainte. Sper ca în 20 de zile colegii noştri care au fost anunţaţi - majoritatea deja s-au mutat în zona privată aşteptând aceste două proiecte de hotărâre ale Senatului şi Camerei votate de cele două plenuri ca să putem să le acordăm suma de 4.000 de lei. Am speranţa ca la finalul lunii toate lucrurile vor fi aşezate", a declarat Valeriu Zgonea.

Şeful deputaţilor a mai precizat că, în cazul în care miercuri motivarea Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la Statului parlamentarilor va ajunge la Camera Deputaţilor, principala sa preocupare va fi legată de îndeplinirea condiţiilor şi recomandărilor din decizia CCR.

"Voi avea luni o discuţie cu liderii grupurilor politice parlamentare împreună cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, după care Comisia pentru Statut, în câteva zile, va trebui să facă un raport. Şi voi avea o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare pentru construcţia Codului de conduită şi începerea procedurilor de modificare a regulamentelor, a celui comun şi a celor două Camere, şi racordarea lor împreună cu Statutul parlamentarilor la procedurile europene", a completat Valeriu Zgonea.

Totodată, preşedintele Camerei a mai menţionat că va trimite o scrisoare în acest sens Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, iar săptămâna viitoare va purta discuţii şi cu secretarul general care vizitează România şi cu Parlamentul European pentru a trimite specialişti pe această zonă.
"Acum câţiva ani Parlamentul European a scris un cod de conduită care este un model pentru statele europene şi din care noi trebuie să ne inspirăm", a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Social-democratul Valeriu Zgonea a mai precizat că până în momentul de faţă nu au fost formulate obiecţii la alte articole din Statutul Parlamentarilor, nici la cele privind constrângerile bugetare şi nici la cele legate de conflictul de interese şi incompatibilităţi.

"Noi vom pune în aplicare ce a solicitat Curtea Constituţională privind termenul pentru conflict de interese şi incompatibilităţi. Eu sunt convins că preşedintele statului va promulga Statutul dacă noi ne punem în concordanţă cu decizia Curţii", a concluzionat Valeriu Zgonea.

Pe 27 februarie, una dintre modificările aduse recent de senatori şi deputaţi la Statutul parlamentarilor a fost declarată neconstituţională, după ce a fost examinată de magistraţii de la Curtea Constituţională. Sesizarea privind neconstituţionalitatea Statutului parlamentarilor, în forma în care a fost adoptat recent, a fost făcută de PDL şi PPDD. Reprezentanţii celor două partide au atras atenţia asupra legalităţii măsurii de a majora de la 15 la 45 de zile termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate.

După ce Statutul a fost declarat neconstituţional, actul urmează să se întoarcă în Parlament pentru a fi modificat astfel încât să respecte legea.
Sesizarea celor de la PDL şi PPDD a fost depusă pe 14 februarie la Curtea Constituţională şi a fost semnată de 25 de parlamentari, dintre care 24 ai PDL şi unul de la PPDD.

La începutul lunii martie, Zgonea a anunţat că parlamentarii nu se vor mai caza la hoteluri pe banii statului, după ce contractele încheiate de Parlament cu aceste unităţi nu vor mai fi reînnoite. Măsura va fi luată după ce va fi modificat Statutul deputaţilor şi senatorilor, conform deciziei Curţii Constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor