Valeriu Todiraşcu: Majoritatea parlamentară a refuzat să vină în sprijinul părinţilor cu copiii

Guvernul Ponta şi majoritatea din Parlament sunt împotriva programelor opţionale de supraveghere a copiilor atunci când părinţii se află în câmpul muncii, acuză senatorul Valeriu Todiraşcu (Partidul Noua Republica), la o zi după ce Senatul a respins iniţiativa sa legislativă prin care propunea completarea la Legea Educaţiei cu programe pentru vacanţa de vară, opţionale şi cu plată, în şcoli şi grădiniţe.
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)
Loredana Diacu
29.04.2015

Guvernul Ponta şi majoritatea din Parlament sunt împotriva programelor opţionale de supraveghere a copiilor atunci când părinţii se află în câmpul muncii, acuză senatorul Valeriu Todiraşcu (Partidul Noua Republică), la o zi după ce Senatul a respins iniţiativa sa legislativă prin care propunea completarea Legii Educaţiei cu programe pentru vacanţa de vară, opţionale şi cu plată, în şcoli şi grădiniţe.

Scopul acestei iniţiative a fost ca, pe durata vacanţei de vară, şcolile şi grădiniţele să ofere, contra cost, activităţi opţionale şi recreative pentru copii ai căror părinţi sunt la muncă şi nu au o soluţie alternativă de supraveghere a micuţilor lor, făcând astfel funcţională prevederea de la Art.13, p.(1) "Învăţarea pe tot parcursul vieţii este un drept garantat de lege", arată senatorul Todiraşcu, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"Prin respingerea legii privind introducerea programului de vară, opţional şi cu plată, pentru şcoli şi grădiniţe, Guvernul Ponta şi majoritatea PSD, LC şi UDMR, refuză să vină în ajutorul părinţilor aflaţi în câmpul muncii, a căror copii în perioada vacanţei rămân nesupravegheaţi, riscând să se accidenteze sau să fie expuşi unor anturaje necorespunzătoare, consumului de alcool sau de droguri. Astfel, părinţii sunt nevoiţi să lipsească de la serviciu apelând la concedii medicale sau fără plată, iar timp de 3 luni, din cele 12 luni ale anului, baza materială a şcolilor şi grădiniţelor - clădirile şi terenurile, de festivităţi şi de sport - rămâne nevalorificată în favoarea copiilor, fiind construită din taxele şi impozitele plătite anterior de către părinţi şi bunici", declară senatorul.

Valeriu Todiraşcu mai arată că, în vacanţa de vară, care durează aproape 3 luni, părinţii care au concedii de numai 3-4 săptămâni nu îşi pot supraveghea copiii în perioada în care lucrează, pentru că foarte puţini pot apela la bunici, angaja bone, său trimite copiii în tabere, fiind puţine tabere organizate de şcoli şi cu preţuri rezonabile, cele particulare depăşind posibilităţile materiale ale multor părinţi.

În consecinţă, pe perioada verii, mulţi copii rămân nesupravegheaţi, riscând să se accidenteze sau să fie expuşi unor anturaje necorespunzătoare, consumului de alcool sau de droguri. În tot acest timp, baza materială a şcolilor - clădirile, sălile de festivităţi, sălile de sport, terenurile de sport, dormitoarele din internate - altminteri construite cu banii din taxele plătite de părinţi şi bunici rămân nefolosite.

Senatorul mai reaminteşte că, de cele mai multe ori, activităţile organizate de şcolile publice sunt mult mai ieftine decât cele organizate privat. În şcoli se pot organiza cu uşurinţă numeroase programe, fără investiţii suplimentare, pentru un număr de copii ai căror părinţi doresc să îi înscrie în astfel de programe. La fel şi bază materială a grădiniţelor poate fi utilizată pe perioada de vară pentru un număr mai mic de copii şi cu un număr redus de cadre, permiţând celorlalte cadre neimplicate să îşi desfăşoare, pe rând, concediile de odihnă.

O astfel de măsură ar fi fost benefică şi pentru cadrele didactice, căci, în mod evident, activitatea suplimentară a personalului ar fi fost recompensată de către părinţii care doresc înscrierea copiilor în programul de vară: "baza materială există, profesorii necesari există şi puteau fi şi mai mulţumiţi dacă puteau câştiga suplimentar pe perioadă de vară." precizează Todiraşcu în comunicat.

Todiraşcu mai opinează că societatea ar fi avut un câştig semnificativ în privinţa educaţiei şi siguranţei tinerei generaţii, cu costuri minime din partea părinţilor interesaţi, iar ajutorul acordat părinţilor prin aceste măsuri putea duce la creşterea natalităţii care a scăzut în mod îngrijorător în ultimii ani.

"Sistemul public de educaţie poate şi trebuie să furnizeze acest serviciu, respectiv şcoala şi grădiniţa de vară, în special din zonele defavorizate, unde oferta privată practic nu există.", concluzionează Todiraşcu.

Senatul a fost forul decizional, după ce această iniţiativă legislativă a fost aprobată tacit de către Camera Deputaţilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor