Valeriu Paşa: Igor Dodon are o obsesie faţă de sondaje desenate şi promovarea lor prin orice metodă

Valeriu Paşa activist civic din R. Moldova
Valeriu Paşa activist civic din R. Moldova (facebook.com)

Candidatul Igor Dodon are o obsesie faţă de sondaje "desenate" şi promovate prin orice metodă, susţine activistul de la Watchdog Valeriu Paşa în contextul desfăşurării campaniei electorale prezidenţiale.

„Dacă ştii că pierzi în alegeri cinstite, dacă ştii că nu le vei face cinstite, ţi-ar prinde foarte bine să creadă chiar şi oponenţii că numai tu ai şanse să câştigi”, notează expertul, precizând că recent în sectorul Ciocana din municipiul Chişinău, un grup de minori angajaţi de PSRM să facă agitaţie identificau alegătorii (care şi cu cine votează), iar în listele unde îşi notau răspunsurile la întrebări figurau toate datele personale ale alegătorilor - nume şi prenume, data şi anul naşterii, adresa de domiciliu.

Potrivit acestuia, sursa datelor personale pot fi listele electorale sau direct Agenţia Servicii Publice (ASP) - adică instituţii de stat. „Oare va zice ceva cea mai inutilă şi idioată instituţie de stat - Centrul de 'protecţie' a datelor cu caracter personal?”, se întreabă Paşa.

În opinia activistului, alt caz dubios ar fi inocularea forţată a ideii că Igor Dodon ar fi ”lider detaşat” în preferinţele electorale. În primă fază iese „compania de buzunar iData” şi arată un sondaj în care Igor Dodon are un avantaj de aproape 10% în primul tur şi câştigă lejer în turul doi - tot cu 10%.

În paralel, „partenerul de alianţă electorală neformală Candu” scurge în presă un sondaj ”exclusiv pe surse” în care diferenţa e ceva mai mică, dar tot pe acolo. Sondajul este atât de ”exclusiv” încât ar zice că doar 2,7% din respondenţi ar prefera să nu vină la vot. „O cifră aberantă.”

Mai mult, Valeriu Paşa afirmă că un call centru al socialiştilor sună pe telefoane fixe şi se prezintă drept ”Centrul de cercetare al opiniei publice” (în rusă). După ce pretind că fac un sondaj - tipii livrează un script foarte scurt - întreabă dacă omul ştie că vin alegeri pe 1 noiembrie, întreabă dacă omul va participa, iar apoi îl informează cu mare fast că potrivit ultimelor sondaje, Igor Dodon este lider în preferinţele electorale. Iată un fel de ”sondaj” de la o companie care nu există.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe