Valeriu Paşa: Guvernul Chicu/Dodon a ratat lupta cu pandemia, pasând toată responsabilitatea autorităţilor publice locale

Valeriu Paşa, activist civic din R. Moldova
Valeriu Paşa, activist civic din R. Moldova (valentina ursu/facebook.com)

După ce a pus jos sistemul medical şi a ratat orice luptă cu pandemia, guvernul lui Chicu/Dodon evită responsabilitatea, susţine activistul civic Valeriu Paşa, atenţionând că de pe 1 octombrie în Republica Moldova se ridică starea de urgenţă în sănătate publică la nivel de ţară şi se pasează toată responsabilitatea pe autorităţile publice locale, lucru important şi grav.

Astfel, Chicu şi Dumbrăveanu impun consiliilor raionale şi municipale să introducă stare de urgenţă în sănătate la nivel de unităţi teritorial-administrative. De la 1 octombrie, vina va fi dată pe primari.

„Marea juristă Dumbrăveanu şi mega-consilierii juridici ai lui Chicu şi-au interpretat cum au vrut legea ca să le iasă lor mai bine. Răspunderea o vor purta desigur primarii şi preşedinţii de raioane, dar orice măsură restrictivă va trebui să o coordoneze (să-şi ceară voie) cu Guvernul”, a adăugat expertul.

În opinia acestuia, starea de urgenţă urma să fie ridicată după ce ar fi fost rezolvată problema, nu în momentul când ţara este în cel mai prost punct din momentul declanşării pandemiei.

„Şi încă cum au motivat?! Cu referinţe la recomandările OMS, practicile UE şi chiar SUA. Ce nu faci de dragul scoaterii prezidentului iubit de sub răspundere în ajun de alegeri. Cu adevărat că Guvern mai debil nu am mai avut”, a conchis Valeriu Paşa.

„Şi o fac atunci când practic 'cod roşu' e mai în toată ţara”, a ţinut să atenţioneze fostul ministru al Sănătăţii Ala Nemerenco, notând că în schimb autorităţile de la Chişinău folosesc expresii „evazive şi siropoase - indicatori ai nivelului de risc al transmiterii virusului. E ca şi cum ai transmite înecatului ... paiul.”