Fostul şef CCM revenit din Kyrgyzstan: O ţară mai săracă şi mai izolată geografic, dar a gestionat pandemia mai bine decât Moldova

Alexandru Tănase, fost şef a Curţii Constituţionale
Alexandru Tănase, fost şef a Curţii Constituţionale (Captură Foto)

Întors recent din Kyrgyzstan unde a fost blocat timp de câteva luni din cauza închiderii graniţelor ca urmare a răspândirii pandemiei de coronavirus, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Moldova (CCM) Alexandru Tănase a menţionat că acest lucru i-a oferit posibilitatea să urmărească modul în care autorităţile de acolo au gestionat pandemia, adăugând că s-au descurcat mai bine decât Republica Moldova, chiar dacă este o ţară mai săracă şi mai izolată geografic.

„Pe 5 august au avut loc primele zboruri din acea regiune, în rest au fost total închise şi acesta este un element interesant care le-a permis autorităţilor din Kyrgyzstan şi ţină sub control criza pandemică. Frontierele când s-a anunţat că sunt închise, chiar au fost închise, era imposibil să ieşi şi să intri, fără niciun fel de excepţie. Chiar şi diplomaţii de rang înalt nu au avut posibilitatea. Au fost un singur zbor sau două pentru cazuri absolut speciale.

De altfel, comunitatea diplomatică este mult mai prezentă decât la Chişinău, sunt mult mai multe ambasade, iar misiunile diplomatice internaţionale sunt mult mai mari decât sunt la noi. Numărul străinilor este incomparabil mai mare ca în Moldova. Şi în toată învălmăşeala asta cei care nu au avut o posibilitate şi un motiv aparte ca să fie evacuaţi am rămas acolo în Kyrgyzstan şi am continuat activităţile on-line. În fond activităţile pe care le-am avut nu au fost blocate. Administraţia lor în general nu a fost blocată, cu mici excepţii, chiar şi instanţele de judecată au lucrat”, a declarat Tănase, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Revenit în ţară, acesta a menţionat că în Moldova una din cauzele numărului mare de cazuri de infectare cu virusul Wuhan s-ar putea datora chiar autorităţilor care prin propriul exemplu nu au încurajat oamenii să respecte legea şi deciziile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

În context, fostul preşedinte al CCM a punctat că nu-şi poate imagina ca şeful statului Kyrgyzstan să organizeze anumite activităţi politice, mai ales că au şi ei alegeri în această toamnă, dar nici campanie electorală nu se face în mod obişnuit acolo. Mai mult decât atât, a adăugat Tănase, acolo nu a văzut niciun funcţionar fără mască, sau care să încurajeze oamenii să meargă la biserică.

„Aici au fost o sumedenie de mesaje absolut greşite, plus comportamentul absolut inadecvat a demnitarului de cel mai înalt rang care, pe de o parte, comisiile oficiale guvernamentale impuneau restricţii, pe de altă parte, dădeau indicaţii preoţilor mergeţi la biserică, tot va fi normal, sau celebrul mesaj al preşedintelui Republicii Moldova, care o critică pe Maia Sandu că poartă mască a fost total deplasat. Până la urmă purtatul măştii este o obligaţie, nu este o chestie de discreţie, din moment de există o comisie guvernamentală care adoptă acte obligatorii pentru toţi, în calitate de şef de stat eşti primul obligat să te conformezi. Şi toate călătoriile astea care s-au întâmplat le-au transmis oamenilor un mesaj absolut greşit că, de fapt, nu-i o problemă covid-ul acesta şi oamenii au luat-o ca atare, ca pe o simplă gripă, pe aici intră şi pe dincolo iese, cum spunea cineva (Dodon n.r.)”, a subliniat Alexandru Tănase.